Dostupni linkovi

Američki vojni avion
Američki vojni avion

SAD bombardovale radar Huta u Jemenu

  • Huti su obećali da američki i britanski napadi na njihove položaje u Jemenu neće proći bez "kazne ili odmazde"
  • Grupa koju podržava Iran obećava da će nastaviti udare na brodove u Crvenom moru i da će pružati podršku Hamasu u Gazi
  • Tokom noći u vazdušnim i udarima sa mora ciljano je na 30 položaja Huti, uključujući komandne centre, skladišta municije i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže SAD
  • Američki predsjednik Biden je rekao da će ta akcija zaštititi slobodan protok međunarodne trgovine
  • Britanski premijer Rishi Sunak ocjenjuje da su udari bili "ograničena, neophodna i proporcionalna akcija u samoodbrani"
  • Holandija, Australija, Kanada i Bahrein su pružili podršku u okviru misije, rekao je Biden
07:44 12.1.2024.

O napadima - ukratko

Sjedinjene Države i Velika Britanija započeli su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu.

To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podržava Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru.

Zvaničnici su otkrili da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Holandija pružile podršku operaciji, a da je ciljano više od deset lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je zvaničnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Ranije u četvrtak, vođa Huta je izjavio da svaki američki napad na tu grupu neće proći bez odgovora.

07:43 12.1.2024.

Dobro jutro i dobro došli na blog RSE. Pratimo dešavanja o velikom napadu SAD-a i Velike Britanije koji su rano jutros pokrenuli napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG