Dostupni linkovi

Musk dao 75 miliona dolara za Trumpovu kampanju, postavši megadonator republikanaca


Elon Musk skače na pozornicu dok republikanski predsjednički kandidat Donald Trump drži skupu u Butleru, Pennsylvania, 5. oktobra 2024.
Elon Musk skače na pozornicu dok republikanski predsjednički kandidat Donald Trump drži skupu u Butleru, Pennsylvania, 5. oktobra 2024.

Američki milijarder Elon Musk dao je oko 75 miliona dolara svojoj organizaciji koja se bori za pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama.

Odbor za političku akciju (PAC) pokušava povećati odaziv birača koji će zaokružiti Trumpa na izborima u ključnim saveznim državama, a u razdoblju od jula do septembra je potrošio oko 72 miliona dolara, podaci su koji su podneseni Saveznoj izbornoj komisiji.

To je više nego bilo koji drugi PAC koji želi motivisati izlazak Trumpovih simpatizera na izbore, piše Reuters.

Trumpova kampanja uveliko se oslanja na vanjske grupe za motivisanje glasača, što znači da Super PAC koji je osnovao Musk – najbogatija osoba na svijetu – igra važnu ulogu u izborima na kojima se takmiču Trump i Kamala Harris.

Musk je bio jedini donator America PAC-a u tom razdoblju.

U objavi na mreži X je naveo da će "održati niz govora" širom Pennsylvanije. Pennsylvania se smatra ključnom državom i za Trumpa i za Harrisa u trci za Bijelu kuću.

Musk, koji je rekao da je u prošlosti glasao za demokratske predsjedničke kandidate, na ovim izborima je oštro skrenuo udesno. Podržao je Trumpa u julu i pojavio se s njim na skupu u Pennsylvaniji ranije ovog mjeseca, podsjeća Reuters.

Muskove donacije America PAC-u ga guraju u ekskluzivni klub republikanskih megadonatora, popis koji uključuje i bankarskog nasljednika Timothyja Mellona i Miriam Adelson, vlasnicu kasina i najbogatiju osobu sa izraelskim državljanstvom.

Međutim, ranije ovog mjeseca je objavljeno da je Musk godinama tajno finansirao konzervativnu političku grupu, mnogo prije nego što je javno podržao Donalda Trumpa.

America PAC odbio je da komentariše Muskove donacije.

Musk nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

XS
SM
MD
LG