Dostupni linkovi

Helikopter iz Srbije ugasio požar u Severnoj Makedoniji


Pomoć susednoj Severnoj Makedoniji Srbija je uputila na osnovu zahteva Vlade te zemlje. Na fotografiji helikopter za gašenje požara Kamov K-32, 19. jula 2024.
Pomoć susednoj Severnoj Makedoniji Srbija je uputila na osnovu zahteva Vlade te zemlje. Na fotografiji helikopter za gašenje požara Kamov K-32, 19. jula 2024.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije ugasili su požar u blizini sela Rosoman u Severnoj Makedoniji.

Kako navodi MUP, oni su na toj lokaciji u centralnom delu zemlje, stotinjak kilometara od granice sa Srbijom, iz helikoptera za gašenje požara izbacili 20 tona vode.

Od 16. jula, kada su angažovani na gašenju požara u toj zemlji, izbacili su ukupno 157 tona vode.

"Tokom jučerašnjeg dana, tim Ministarstva unutrašnjih poslova uspešno je stavio pod kontrolu i požar u blizini mesta Radoviš, na planini Plačkovica, gde su takođe samostalno sprovodili intervenciju", stoji u saopštenju.

Pomoć susednoj Severnoj Makedoniji je upućena na osnovu zahteva Vlade te zemlje.

MUP Srbije ranije je saopštio da u Severnu Makedoniju šalje helikopter za gašenje požara Kamov K-32 kapaciteta pet tona vode sa sedam pripadnika MUP-a.

Prema pisanju Radija Slobodna Evropa, požari u Severnoj Makedoniji pustoše stotine hektara, a proglašeno je vanredno stanje na 30 dana.

Istovremeno, kriza je i u pogledu opreme za gašenje požara, pa gase i vozila stara 45 godina.

U toj zemlji nema dovoljno vatrogasaca, pa opštine pomažu jedna drugoj, a pomoć je počela da stiže i iz drugih zemalja.

Toplotni talas pogodio je države Zapadnog Balkana, a ekstremne temperature u nekim mestima prelaze 40 stepeni Celzijusa. Očekuje se da će ovo biti najdugotrajniji i najintenzivniji toplotni talas 2024. godine.

XS
SM
MD
LG