Dostupni linkovi

Objavljen prvi izvještaj nakon ispitivanja mosta na Ibru na Kosovu


Dva kamiona testiraju most preko rijeke Ibar u Mitrovici, koji razdvaja Albance na jugu i Srbe na sjeveru, 9. augusta 2024.
Dva kamiona testiraju most preko rijeke Ibar u Mitrovici, koji razdvaja Albance na jugu i Srbe na sjeveru, 9. augusta 2024.

Zamjenik kosovskog ministra infrastrukture Hysen Durmishi izjavio je da je, prema prvim informacijama, most preko rijeke Iber na sjeveru Koosva "stabilan i funkcionalan" i da može biti korišten bez ikakvih ograničenja opterećenja.

Proteklih dana su vlasti na Kosovu testirale most preko Ibra u Mitrovici, koji razdvaja Albance na jugu i Srbe na sjeveru, jer ga namjeravaju ponovno otvoriti za promet vozila, unatoč protivljenju međunarodne zajednice i lokalnog srpskog stanovništva.

"Upravo smo dobili izvještaj o ispitivanju nosivosti konstrukcije postojećeg mosta preko rijeke Ibar. On jasno zaključuje da je konstrukcija mosta stabilna i funkcionalna i kao takva se može koristiti bez ikakvih ograničenja opterećenja", napisao je Durmishi na Facebooku.

Durmishi je rekao da će vlasti pričekati konačan izvještka "kako bi imale konačne rezultate o funkcionalnosti mosta na Ibri u smislu tehničkog aspekta".

U poslijeratnom periodu ovaj most je bio simbol sukoba i barikada koje su podizali kosovski Srbi kako bi se usprotivili nastojanju Kosova da uspostavi vlast na sjeveru.

Dok Vlada Kosova smatra da bi se otvaranjem mosta osigurala sloboda kretanja za sve, Srbija to pitanje vidi kao "provokaciju".

Most je trenutno otvoren samo za pješake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj.


Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier ocijenio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u ovom trenutku postoji realan rizik vezan za otvaranje mosta u Mitrovici, koji bi mogao da utječe na bezbjednost vojnika NATO-a, uključujući i američke vojnike.

"Smatramo da ovaj rizik povećava prijetnju, mogućnost nasilja i druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbjeđivanju mira i bezbjednosti na Kosovu. Veoma ozbiljno shvatamo svaku akciju koja može uticati na bezbjednost i zaštitu američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu", rekao je američki ambasador.

Hovenier: Ovo nije vreme da se most ponovo otvori za saobraćaj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:17:05 0:00

Vlada premijera Kosova Aljbina Kurtija je sredinom jula najavila da namjerava da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici.

Međutim, zemlje Kvinte, odnosno Sjedinjene Države, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i Italija, su 2. augusta saopćile da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku.

No, unatoč protivljenju zemalja Kvinte i NATO-a, Kurti poručio je da most treba otvoriti i da "nije protiv nikoga".

Pripadnici srpske zajednice prosvjedovali su prošle sedmice protiv ponovnog otvaranja mosta preko Ibra.

U međuvremenu, mirovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR, nekoliko je puta upozorila da je spremna poduzeti "sve potrebne mjere" u borbi protiv razvoja događaja koji bi mogli ugroziti sigurnost i stabilnost.

Talijanski vojnici KFOR-a nalaze se na mostu Ibra, au blizini su i pripadnici kosovske policije.

XS
SM
MD
LG