Dostupni linkovi

Moskva kritikuje pokušaje da se Rusija isključi sa sastanka OEBS-a u Skoplju


Mesto održavanja samita OEBS-a u Skoplju, 28.11.2023.
Mesto održavanja samita OEBS-a u Skoplju, 28.11.2023.

Rusija je 29. novembra saopštila da su zapadne zemlje pokušale da spreče njene zvaničnike da prisustvuju godišnjoj ministarskoj konferenciji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pod evropskim sankcijama, morao je da zatraži dozvolu da preleti vazdušni prostor EU kako bi prisustvovao dvodnevnom sastanku koji počinje 30. novembra u prestonici Severne Makedonije Skoplju.

Ukrajina i baltičke države saopštile su da će preskočiti sastanak zbog prisustva Lavrova uz obrazloženje da Rusija treba da bude isključena zbog njene ofanzive u Ukrajini.

"Vidimo pokušaje dela Zapada da učini sve što je moguće da spreči normalno učešće naše zemlje na ovom sastanku", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je optužila neke zemlje, ne navodeći koje, da ugrožavaju "samo postojanje organizacije, samo da bi zadovoljile svoje ambicije".

Kada je Poljska prošle godine bila domaćin godišnjeg sastanka, nije dozvolila Lavrovu da uđe u zemlju, što je izazvalo reakciju Moskve.

Ali, Bugarska je saopštila da će otvoriti svoj vazdušni prostor ruskom ministru čineći diplomatsko izuzeće da evropsko nebo bude zatvoreno za Rusiju zbog sukoba u Ukrajini.

To je izazvalo burne reakcije Ukrajine, Estonije, Letonije i Litvanije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da će prisustvovati sastanku u Skoplju, ali da se neće direktno sastati sa Lavrovom.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG