Dostupni linkovi

Moldavija proterala dvoje stranaca zbog subverzivnog delovanja


Pripadnici Bezbednosne službe Moldavije SIS
Pripadnici Bezbednosne službe Moldavije SIS

Obaveštajno-bezbednosna služba Moldavije SIS (Serviciul de Informații și Securitate) objavila je da je dvoje stranih državljana proterano iz te države zbog subverzivnog delovanja.

Navodi se da su uhvaćeni u akcijama čiji cilj je bio destabilizacija Moldavije, te da im je zabranjen ulazak u tu zemlju u narednih 10 godina.

SIS je naveo da su proterani u Moldaviju ušli kao turisti i da je otkriveno da su obučavani za prikupljanju podataka i informacija radi sprovođenja plana destabilizacije unutrašnjih prilika u zemlji kako bi, dodala je ta služba, bila isprovocirana nasilna promena ustavnog poretka Moldavije.

„Par je sprovodio subverzivne akcije koje uključuju izviđanje lokacija kraj vladinih zdranja i kritične infrastrukture. Takođe, bio je koordinisan iz senke, preko grupe individua povezanih sa zavereničkom klikom prekomorskih eksperata za političku tehnologiju i socijalni inženjering“. Saopštila je moldavska služba bezbednosti.

SIS nije objavio kada su strani državljani ušli u Moldaviju, iz kojih zemalja potiču i za koje države su radili.

„Oni su aktivno pratili i dokumentovali društvene i političke procese u Moldaviji, uključujući proteste koje su u Kišinjevu organizovale izvesne političke snage", naveo je SIS.

Prošle nedelje nekoliko hiljada antivladinih demonstranata okupilo se u Kišinjevu sa zahtevom da prozapadna predsednica države Maja Sandu podnese ostavku, kao i da nova vlada plati enormno narasle račune građana za energetske usluge.

Protest je organizovao nedavno oformljen „Pokret za narod“ uz podršku proruske Šor partije koja u parlamentu Moldavije ima šest od ukupno 101 poslaničkog mesta.

Maja Sandu je 13. februara optužila Rusiju da je pripremila plan za obaranje njene vlade da bi Moldavija odustala od članstva u Evropskoj uniji. Sandu je rekla da navodna ruska zavera podrazumeva napade na vladine objekte, uzimanje talaca i druge nasilne akcije. Rusija je odlučno odbacila ove tvrdnje.

Moldavija se graniči samo sa Rumunijom i Ukrajinom, duž čije granice ima takozvano Pridnjestrovlje koje je 1992. proglasilo nezavisnost i tamo je stacionirano 1.500 ruskih vojnika. Moldavija je u junu 2022, zajedno sa Ukrajinom, dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG