Dostupni linkovi

Zapadni ministri vanjskih poslova u Moldaviji u znak podrške


Moldavski ministar vanjskih poslova Mihai Popsoi (lijevo) obraća se svojim kolegama iz Nordijsko-baltičke grupe 8 u Kišinjevu 15. oktobra
Moldavski ministar vanjskih poslova Mihai Popsoi (lijevo) obraća se svojim kolegama iz Nordijsko-baltičke grupe 8 u Kišinjevu 15. oktobra

Moldavija je potpisala memorandum o razumijevanju sa grupom zapadnih zemalja kako bi se suprotstavila hibridnim napadima Rusije samo nekoliko dana prije ključnih izbora koji bi mogli učvrstiti put Kišinjeva prema evroatlantskim integracijama i osloboditi bivšu sovjetsku republiku od decenijskog uticaja Moskve.

Sporazum su 15. oktobra u Kišinjevu potpisali moldavski ministar vanjskih poslova Mihai Popsoi i ministri vanjskih poslova osam članica nordijsko-baltičkog formata: Danske, Finske, Estonije, Islanda, Latvije, Litvanije, Norveške i Švedske.

Posjeta dolazi samo nekoliko dana nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen otputovala u Kišinjev da izrazi svoju podršku evropskom putu Moldavije.

Popsoi, koji je i zamjenik premijera, rekao je da će memorandum ojačati institucionalne sposobnosti Moldavije suočene sa sve agresivnijom ruskom kampanjom dezinformacija.

Prozapadna predsjednica Maia Sandu kandidira se za drugi mandat 20. oktobra na izborima koji se održavaju istovremeno s referendumom kako bi se odlučilo da li Moldavci žele da njihova zemlja nastavi integraciju u Evropsku uniju.

Pod predsjednicom Sandu, školovanom u SAD-u, koja je došla na vlast nakon što je 2020. porazila tadašnjeg predsjednika Igora Dodona kojeg je podržavala Rusija, Moldavija se okrenula prema Zapadu, osudivši invaziju Moskve na Ukrajinu i pridruživši se režimu sankcija EU-a protiv Kremlja.

Iako još uvijek ima ruske trupe na teritoriju svoje otcijepljene regije Pridnjestar, Moldavija je nakon invazije Rusije stala na stranu Ukrajine i otvorila svoju granicu za desetine hiljada ukrajinskih izbjeglica.

Jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, Moldavija, osigurala je status kandidata za članstvo u EU 2022. i započela pregovore o pridruživanju s blokom ranije ove godine.

Popsoi je gostujućim diplomatama rekao da njihovo prisustvo u Kišinjevu šalje "političku poruku" i predstavlja "jasan znak podrške evropskim težnjama" Moldavije.

Posjet ministara nordijske osmorice dolazi nakon što je Fon der Leyen 10. oktobra u Kišinjevu predstavila plan ekonomske podrške Moldaviji koji predviđa 1,8 milijardi eura (2 milijarde dolara) ulaganja u Moldaviju u naredne tri godine.

Snažan signal podrške stigao je i iz Sjedinjenih Država, gdje je senator Ben Cardin, (demokrata-Maryland), predsjednik moćnog Senatskog odbora za vanjske poslove, 11. oktobra pozvao tehnološke gigante Meta i Alphabet da učine više na svojim platformama društvenih medija u borbi protiv "malignog" uplitanja Rusije u moldavske izbore.

Nakon Cardinovih otvorenih pisama, Meta, vlasnik Faceboooka, rekao je 11. oktobra da je uklonio mrežu grupnih naloga koji ciljaju na govornike ruskog jezika u Moldaviji uoči izbora i referenduma.

Parlamentarna skupština Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) saopštila je 15. oktobra da će delegacija posmatrača od 40 članova iz OEBS-a i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) nadgledati dvojno glasanje u Moldaviji.

XS
SM
MD
LG