Dostupni linkovi

Predsjednica Moldavije i protivnik dogovorili debatu prije drugog kruga izbora


Predsjednica Moldavije Maia Sandu (lijevo) i proruski predsjednički kandidat Alexandr Stoianoglo (kombinirana fotografija)
Predsjednica Moldavije Maia Sandu (lijevo) i proruski predsjednički kandidat Alexandr Stoianoglo (kombinirana fotografija)

Aktuelna predsjednica Moldavije Maia Sandu i kandidat kojeg podržava Rusija Alexandr Stoianoglo složili su se da održe javnu izbornu debatu 27. oktobra uoči drugog kruga predsjedničkih izbora 3. novembra, objavili su njihovi predizborni timovi.

Proevropska Sandu pobijedila je u prvom krugu održanom 20. oktobra sa 42,49 posto glasova, dok je socijalista Stoianoglo osvojio 25,9 posto, pokazali su konačni rezultati, nakon kampanje uzburkane optužbama o kupovini glasova, kao i kampanjama manipulacije i dezinformacija koje je orkestrirala Rusija.

Na trećem mjestu je biznismen Renato Usatii, bivši gradonačelnik drugog po veličini grada u Moldaviji, Baltija, sa 13,79 posto glasova.

Referendum za integraciju Moldavije u Evropsku uniju održan istovremeno s predsjedničkim izborima prošao je s malom razlikom-50,38 posto- uprkos tome što je tabor "ne" bio u vodstvu sve do ranih sati 21. oktobra.

Iako referendum nema pravni uticaj na pregovore Moldavije s Briselom, vrlo uska margina odobravanja bila je iznenađenje za mnoge promatrače koji su očekivali odlučnije glasanje u korist puta bivše sovjetske republike prema evroatlantskim integracijama.

Mnogi promatrači naveli su dvostruke izbore u Moldaviji kao ključne za pomoć u odlučivanju o budućem smjeru zemlje - hoće li značiti bliže veze s Evropom i Zapadom ili će ostati u sjeni Rusije.

Neki stručnjaci vidjeli su rezultat kao neuspjeh za Sandu, koja se kladila na snažnu proevropsku orijentaciju kako bi učvrstila svoje šanse za drugi četverogodišnji mandat.

Televizijska debata, koja će se održati u Palači Republike u glavnom gradu Kišinjevu, dat će Sandu obrazovanoj u SAD-u priliku da pojača svoju prozapadnu poruku moldavskim glasačima dok se sukobljava sa Stoianglom, bivšim tužiteljem- generalom koji se suočava s optužbama za korupciju.

Sandu je ranije objavila u videoporuci na Facebooku da su se ona i Stoianoglo dogovorili o mjestu i datumu nakon što su riješene razlike između dva tabora.

Vjerojatno će joj to dati i povoda da elaborira svoju izjavu u izbornoj noći da je glasanje bilo pod "neviđenim" napadom "kriminalnih skupina", koje su desecima miliona eura pokušale kupiti čak 300.000 glasova u pokušaju "potkopavanja demokratskog procesa".

Rusija, koju su zapadni partneri Moldavije optužili za snažno uplitanje u izborni proces uoči izbora, odbacila je optužbe, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozvao je Sandu da iznese dokaze koji bi poduprli njene optužbe o kupnji glasova.

XS
SM
MD
LG