Dostupni linkovi

U Severnoj Mitrovici rasprava o otvaranju mosta preko Ibra


Debata u Severnoj Mitrovici u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar, Kosovo, 8. avgusta 2024.
Debata u Severnoj Mitrovici u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar, Kosovo, 8. avgusta 2024.

Neki građani srpske nacionalnosti na Kosovu izrazili su zabrinutost da bi otvaranje mosta preko reke Ibar moglo da poveća međuetničke tenzije.

Ovo je rečeno 8. avgusta na raspravi u Severnoj Mitrovici između predstavnika Vlade Kosova, opštine i građana Severne Mitrovice.

Predstavnici Vlade Kosova i policije ponudili su na debati bezbednosne garancije u slučaju otvaranja mosta za saobraćaj, čemu se protive lokalni Srbi i međunarodna zajednica.

Ministar administracije lokalne samouprave Kosova Elbert Krasnići (Krasniqi) je poručio da država garantuje da će obezbediti sigurnost za sve građane.

"Da, država garantuje da će biti na vrhu svoje dužnosti da osigura da javna bezbednost na svakom uglu Kosova bude na nivou i da građani budu bezbedni. Ovde postoji istorija nereda, pretnji i huškanja, ali mostovi se grade sa svrhom – da spoje delove koji su razdvojeni", rekao je on i dodao da otvaranje mosta ne predstavlja pretnju zajednicama.

Zamenik direktora policije Kosova za region sever Veton Eljšani (Elshani) istakao je da ova institucija garantuje "veoma visoku bezbednost" ukoliko dođe do otvaranja mosta.

Na raspravi koja je održana u opštini Severna Mitrovica bio je manji broj građana srpske nacionalnosti, a među prisutnima bili su i odbornici opština, predstavnici OEBS-a i mediji.

Ministar Krasnići je takođe naveo da će most postati simbol normalizacije odnosa na Kosovu, što će doprineti olakšavanju kontakata građana na jugu i severu.

"Sada je apsurdno nastaviti da most bude zatvoren. Otvaranje nije i neće biti protiv bilo koga", rekao je on na početku rasprave.

Neki građani srpske nacionalnosti, koji su bili na raspravi, rekli su da nije potrebno otvarati most za saobraćaj, već da ostane otvoren samo za pešake.

Jeta Telja (Tela) iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je poručila da je most trebao odavno da bude otvoren.

"Smatram da smo zakasnili sa otvaranjem mosta, trebalo je da bude otvoren i ranije. Danas bi trebalo da govorimo o glavnim problemima koje Mitrovica ima, kao što su nezaposlenost i drugi problemi koji direktno utiču na građane, jer je više puta pomenuto da nas mostovi samo spajaju. Imamo i garanciju policije da pratimo situaciju u slučaju bilo kakve zabrinutosti", rekla je ona.

Telja je navela da je MUP posvećen povećanju saradnje policije i zajednice u ovom delu Kosova, istakavši da je važno da pripadnici srpske zajednice učestvuju i na bezbednosnim forumima.

Srbi koji su bili na raspravi žalili su se i na veliko prisustvo kosovske policije na severu gde većinski živi srpsko stanovništvo.

Deo Srba je protestovao 7. avgusta u Severnoj Mitrovici protiveći se otvaranju mosta koji deli Južnu Mitrovicu sa albanskom većinom i Severnu gde živi većinska srpska zajednica.

Vlada Kosova je, uprkos protivljenju međunarodne zajednice, navela da namerava da otvori most za saobraćaj.

Međutim, zemlje Kvine – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – su 2. avgusta saopštile da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku.

Misija NATO-a na Kosovu (KFOR) je navela da svaka odluka o otvaranju mosta treba da bude doneta u okviru dijaloga Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije.

Šta predviđaju sporazumi iz Brisela o mostu?

Most na reci Ibar (foto arhiv)
Most na reci Ibar (foto arhiv)

Kosovo i Srbija su otvaranje mosta preko Ibra u Mitrovici za saobraćaj dogovorili u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2014.

Predviđena je takozvana revitalizacija mosta sa ciljem uklanjanja svih barikada i funkcionalizacije mosta.

Prve barikade na mostu su postavili lokalni Srbi 2011. u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na severu zemlje.

Te barikade su 2014. zamenjene betonskim žardinjerama sa drvećem, koje su lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici na čelu sa Srpskom listom nazvale "Park mira". Ovaj park je uklonjen 2016, nakon čega je most trebao da bude pušten za saobraćaj.

Kosovo i Srbija su se iste godine dogovorili novi implementacioni plan, čiji je cilj bio prevazilaženje nesuglasica oko različite interpretacije prethodnih zaključaka.

Prema novom planu implementacije, potpuno otvaranje mosta je trebalo da se desi u januaru 2017. godine.

Ipak, radovi na revitalizaciji mosta su završeni tek u junu 2018. godine. U taj projekat je uloženo 1,5 miliona evra.

U konačnici, most ipak nije otvoren za motorna vozila, već samo za pešake.

Italijanski vojnici u okviru misije KFOR-a se nalaze na samom mostu, dok se u neposrednoj blizini nalaze i pripadnici Policije Kosova.

U posleratnom periodu ovaj most je bio simbol sukoba i barikada koje su podizali kosovski Srbi kako bi se usprotivili nastojanju Kosova da uspostavi vlast na severu.

Most je trenutno otvoren samo za pešake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj.

XS
SM
MD
LG