Dostupni linkovi

SAD: Kosovo ugrožava mogućnosti koje smo pomogli da stvori


Matthew Miller, portparol američkog State Departmenta (foto arhiv)
Matthew Miller, portparol američkog State Departmenta (foto arhiv)

Sjedinjene Države su ocenile kako kontinuiranim nekoordinisanim odlukama Kosovo ugrožava mogućnosti koje je Washington pomogao da se stvore.

Portparol američkog State Departmenta Matthew Miller na pres-konferenciji je ponovio da su SAD zabrinute nedavnim odlukama Kosova, odgovarajući na pitanje da li treba da bude posledica na vlasti Kosova posle zatvaranja ekspozitura Pošte Srbije na severu zemlje.

"Verujemo da su one [odluke] ugrozile mogućnosti koje smo pomogli Kosovu da stvori. Ako pogledate događaje od nezavisnosti Kosova, Sjedinjene Države su snažno podržavale punu integraciju zemlje u međunarodnu zajednicu kao suverena multietnička demokratija, sarađivali smo sa uspešnim političkim liderima Kosova na merama koje su ojačale mir i prosperitet u zemlji dok je Kosovo napredovalo na evroatlantskom putu", rekao je Miller 7. avgusta.

Miller je rekao da zato ohrabruju Vladu Kosova da se vrati "bliskom i konstruktivnom angažmanu" sa Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom, NATO-om i drugim međunarodnim partnerima.

Portparol State Departmenta je rekao da su te stavove izneli privatno Vladi Kosova, te je naglasio da ne želi da spekuliše o budućim potezima.

Policijska akcija zatvaranja ekspozitura Pošte Srbije održana je 5. avgusta, kada je zatvoreno devet objekata.

Policija Kosova je saopštila da su zatvorena tri objekta Pošte Srbije u Severnoj Mitrovici, tri u opštini Leposavić, dva u Zvečanu, te jedan u Zubinom Potoku.

Akcija je počela, prema navodima policije, posle informacija dobijenih od strane Regulatornog organa za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP) da privredni operateri posluju na teritoriji Kosova bez dozvole i bez registracije u Agenciji za poslovne registre na Kosovu (ARBK).

Srbi na sjeveru Kosova frustrirani zbog zatvaranja poslovnica Pošte Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Evropska unija saopštila je 5. avgusta da zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova smatra jednostranim i nekoordinisanim korakom kosovskih vlasti, čime se krše sporazumi koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Dijaloga uz podršku EU.

Portparol Evropske unije je naveo da EU poziva kosovsku vladu da preispita odluku i pronađe rešenje za to pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga.

Zatvaranje objekata osudili su i službenici Pošte Srbije, funkcioneri Srpske liste - vodeće stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku Beograda - i državnih institucija Srbije.

Sjedinjene Države i Evropska unija se takođe protive otvaranju mosta preko reke Ibar u Mitrovici, koji Vlada Kosova namerava da otvori za saobraćaj.

Deo Srba je protestovao 7. avgusta u Severnoj Mitrovici protiveći se otvaranju mosta koji deli Južnu Mitrovicu sa albanskom većinom i Severnu gde živi većinska srpska zajednica.

Vlada premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija je sredinom jula najavila da namerava da otvori glavni most na Ibru u Mitrovici.

Međutim, zemlje Kvine – SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija – su 2. avgusta saopštile da ne podržavaju otvaranje za saobraćaj u ovom trenutku.

Misija NATO-a na Kosovu (KFOR) je navela da svaka odluka o otvaranju mosta treba da bude doneta u okviru dijaloga Prištine i Beograda, uz posredovanje Evropske unije.

Šta predviđaju sporazumi iz Brisela o mostu?

Most na reci Ibar (foto arhiv)
Most na reci Ibar (foto arhiv)

Kosovo i Srbija su otvaranje mosta preko Ibra u Mitrovici za saobraćaj dogovorili u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2014.

Predviđena je takozvana revitalizacija mosta sa ciljem uklanjanja svih barikada i funkcionalizacije mosta.

Prve barikade na mostu su postavili lokalni Srbi 2011. u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na severu zemlje.

Te barikade su 2014. zamenjene betonskim žardinjerama sa drvećem, koje su lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici na čelu sa Srpskom listom nazvale "Park mira". Ovaj park je uklonjen 2016, nakon čega je most trebao da bude pušten za saobraćaj.

Kosovo i Srbija su se iste godine dogovorili novi implementacioni plan, čiji je cilj bio prevazilaženje nesuglasica oko različite interpretacije prethodnih zaključaka.

Prema novom planu implementacije, potpuno otvaranje mosta je trebalo da se desi u januaru 2017. godine.

Ipak, radovi na revitalizaciji mosta su završeni tek u junu 2018. godine. U taj projekat je uloženo 1,5 miliona evra.

U konačnici, most ipak nije otvoren za motorna vozila, već samo za pešake.

Italijanski vojnici u okviru misije KFOR-a se nalaze na samom mostu, dok se u neposrednoj blizini nalaze i pripadnici Policije Kosova.

U posleratnom periodu ovaj most je bio simbol sukoba i barikada koje su podizali kosovski Srbi kako bi se usprotivili nastojanju Kosova da uspostavi vlast na severu.

Most je trenutno otvoren samo za pešake, iako je u okviru dijaloga Kosova i Srbije dogovoreno da se otvori i za saobraćaj.

XS
SM
MD
LG