Dostupni linkovi

Michel pozvao na hitno smirivanje situacije na severu Kosova


Predsednik Evropskog saveta Charles Michel, 28. mart 2023.
Predsednik Evropskog saveta Charles Michel, 28. mart 2023.

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel poručio je 26. juna da je neophodna hitna deeskalacija na severu Kosova, jer je to za dobrobit celog Zapadnog Balkana

"Dijalog uz podršku EU i implementacija sporazuma treba brzo da se nastavi. Očekujem da će Evropski svet poslati jasnu poruku ove nedelje", poručio je Michel na Twitter nalogu.

Kako je Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio prošle nedelje, Evropski savet će na predstojećem samitu usvojiti zaključke gde će pozvati na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Prema nacrtu zaključaka, u koji RSE ima uvid, 27 šefova država i vlada EU bi trebalo da osude nasilne incidente na severu Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je već istakla EU.

"Kao naredni korak neophodni su nastavak dijaloga uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik Josep Borrell i brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice", navodi se u nacrtu zaključaka koje treba da usvoje šefovi država i vlada članica EU na kraju samita 29. i 30 juna.

Presednik Evropskog saveta sastao se sa premijerom Albanije, Edijem Ramom, a fokus razgovora bio je upravo sever Kosova i tenzije u ovom delu zemlje.

Edi Rama se u proteklom periodu aktivno bavi pokušajima da smiri tenzije na relaciji Beograd-Priština, koje su kulminirale krajem maja nakon što su novoimenovani gradonačelnici u četiri opštine na severu ušli u opštinske objekte.

Gradonačlenici, kosovski Albanci, izabrani su nakon održanih lokalnih izbora koje je bojkotovala srpska strana.

Ove gradonačelnike osopirava većinsko srpsko stanovništvo na severu i redovno se već nedeljama održavaju demonstracije u znak protesta.

Rama je pre novonastalih tenzija predao i njegovo viđenje statusa Zajednice opština sa srpskom većinom, što je obaveza zvanične Prištine koja proizilazi iz dijaloga sa Beogradom.

XS
SM
MD
LG