Dostupni linkovi

Poverenik Srbije: Meta i Iks nisu obavestili tri zemlje Zapadnog Balkana o obradi podataka o ličnosti


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kompanija Meta i platforma Iks (X) počele su obradu podataka o ličnosti u svrhu razvoja veštačke inteligencije (AI), o čemu nisu obavestili korisnike svojih usluga u zemljama Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske unije, potvrdio je u četvrtak poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Milan Marinović.

O izmeni politike privatnosti Mete je Radio Slobodna Evropa (RSE) pisao početkom avgusta.

Novom izmenom objave, komentari, video klipovi, fotografije, brojni lični podaci koji se javno dele preko Instagrama, Fejsbuka (Facebook) i drugih aplikacija u vlasništvu kompanije Meta, mogu postati materijal za treniranje AI koju razvija ova američka kompanija.

Sve je prošlo bez najave i objašnjenja, a milioni korisnika na Zapadnom Balkanu nisu ni obavešteni o novoj Metinoj "Politici privatnosti", koja je objavljena 26. juna.

U dokumentu koji je analizirao RSE, kompanija Meta navodi pokretanje nove usluge - a to je mogućnost kreiranje teksta, zvuka, slika i video zapisa putem veštačke inteligencije.

Poverenik Marinović je 5. septembra saopštio da je sa predstavnicima nadzornih organa koji se bave tim pitanjem u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini (BiH) zaključio da ove dve kompanije nisu odredile svog predstavnika za obradu podataka o ličnosti u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

"U cilju ostvarivanja prava na zaštitu podataka o ličnosti građana predstavnici nezavisnih nadzornih organa sve tri države saglasni su da zajednički nastupaju prema navedenim kompanijama te da u tom cilju koordiniraju sve aktivnosti koje preduzimaju u ovim slučajevima", saopšteno je.

Predstavnici sva tri nezavisna nadzorna organa će se zajednički obratiti Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB) i Komisiji za zaštitu ličnih podataka Irske (Data Protection Commission) kao nadležnim organima za postupanje prema tim kompanijama u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG