Dostupni linkovi

EU optužuje Metu za kršenje digitalnih pravila 


Ilustrativna fotografija od 12. oktobra 2022.
Ilustrativna fotografija od 12. oktobra 2022.

Regulatori Evropske unije optužili su u ponedjeljak kompaniju za društvene medije Meta Platforms da je prekršila novi pravilnik o digitalnoj konkurenciji, prisiljavajući korisnike Facebooka i Instagrama da biraju hoće li vidjeti oglase ili platiti da ih izbjegnu.

Meta od novembra daje evropskim korisnicima opciju plaćanja za verzije Facebooka i Instagrama bez reklama.

Korisnici desktop računara mogu da plate oko deset eura mjesečno, dok korisnici iOS-a ili Androida plaćaju oko 13 eura kako bi izbjegli oglase, koji im se plasiraju na osnovu njihovih ličnih podataka.

Američki tehnološki div uveo je opciju pretplate nakon što je Vrhovni sud EU, na osnovu strogih pravila Unije o privatnosti podataka, presudio da Meta prvo mora da dobije pristanak prije prikazivanja oglasa korisnicima.

Evropska komisija, izvršni organ Unije, saopštila je da preliminarni nalazi njezine istrage pokazuju da Metin model oglašavanja "plati ili pristani" krši Zakon o digitalnim tržištima evropskog bloka.

Metin model ne dopušta korisnicima da iskoriste svoje pravo na slobodan pristanak, rekla je komisija.

Komisija je otvorila istragu nedugo nakon što je pravilnik, poznat i kao DMA, stupio na snagu u martu.

Jedan od ciljeva DMA-a je da obuzda moć velikih tehnoloških kompanija koje su prikupile ogromne količine ličnih podataka o svojim korisnicima, dajući im prednost u odnosu na konkurente koji se takmiče u onlajn oglašavanju ili uslugama društvenih medija.

Komisija je saopštila da bi Meta trebalo da pronađe "srednji put" ne oslanjajući se na dijeljenje ličnih podataka korisnika.

Meta sada ima priliku da odgovori Evropskoj komisiji koja svoju istragu mora da završi do marta 2025.

Kompanija bi se mogla suočiti s kaznama u vrijednosti od deset odsto svojih godišnjih globalnih prihoda, što bi se moglo mjeriti milijardama eura.

Iz Mete su rekli da je uvođenje pretplate u skladu sa smjernicama najvišeg suda u Evropi i sa DMA.

Poručili su i da se raduju nastavku konstruktivnog dijaloga sa Evropskom komisijom kako bi istragu doveli do kraja.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG