Dostupni linkovi

Srbija najavljuje saradnju sa Mađarskom u promociji 'porodičnih vrednosti'


Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Zoltan Mađar i ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, 21. jun 2024.
Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Zoltan Mađar i ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski, 21. jun 2024.

Ministarka za brigu o porodici u Vladi Srbije inicirala je potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Mađarskom "u oblasti promocije porodičnih vrednosti".

Milica Đurđević Stamenkovski je u susretu sa ambasadorom Mađarske u Srbiji izjavila da bi se time "pružio doprinos osnaživanju strateškog partnerstva Srbije i Mađarske".

"Sagovornici su konstatovali da su Srbija i Mađarska zajedno na liniji odbrane porodice i da će u zajedničkom interesu nastaviti borbu da ona bude strateški prioritet čitavog društva i države", saopštilo je 21. juna Ministarstvo za brigu o porodici.

Ministarka je rekla da Srbija "na osnovu dobre prakse Mađarske, primenjuje veliki broj mera za povećanje nataliteta".

Ovo nije prvi put da Mađarska i Srbija najavljuju saradnju u "obrani porodničnih verdnosi".

Predsednici Srbije, Bugarske i Mađarske objavili su početkom 2024. istoimenu zajedničku deklaraciju koju je inicirala mađarska predsednica Katlin Novak.

Vlada Viktora Orbana se u Mađarskoj javnosti predstavlja kao borac za "tradicionalne porodične vrednosti".

Istovremeno, mađarski premijer u porodičnoj politici zastupa i antimigrantske stavove, uz poruke da imigracija "ne može biti rešenje za porast nataliteta".

Promovišući porodičnu politiku, Orban iznosi i diskriminatorne stavove poput ocena da se na Zapadu relativizuje pojam porodice uz pomoć "rodne ideologije i LGBT lobija".

Zbog odnosa prema migrantima i LGBT populaciji, pored ostalog, Orban je na meti kritika Evropske unije.

U Srbiji su se, pak, drugu godinu zaredom u glavnom gradu održavali Beogradski dani porodice, a 2024. trajali su dva meseca.

Kandidat za gradonačelnika vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić, koji je i u prethodnom mandatu obavljao tu funkciju, odbio je 2023. da otvori manifestaciju EuroPride.

Šapić je tada najavio da će otvoriti manifestaciju "Dani porodice", te da će to biti događaj "na kom će on da učestvuje".

XS
SM
MD
LG