Dostupni linkovi

Meloni će posjetiti dva migrantska centra u Albaniji


Italijanska premijerka Đorđa Meloni i albanski premijer Edi Rama tokom potpisivanja sporazuma u Rimu 6. novembra 2023.
Italijanska premijerka Đorđa Meloni i albanski premijer Edi Rama tokom potpisivanja sporazuma u Rimu 6. novembra 2023.

Premijerka Italije Đorđa (Georgia) Meloni boraviće u srijedu 5. juna u Albaniji gdje će posjetiti centre za migrante koje će voditi njena država.

U sporazumu sa Rimom potpisanom u novembru prošle godine, Tirana je pristala da prihvati tražioce azila uhvaćene u Sredozemnom moru i da ih smjesti ih dok se njihovi zahtjevi ne obrade.

Italija će u međuvremenu finansirati uspostavljanje dva prihvatna centra i platiti troškove bezbjednosti i medicinske njege.

Centri će imati kapacitet da prime najviše 3.000 tražilaca azila. Ugovor je potpisan na pet godina s pravom obnavljanja na još pet.

I dalje nije jasno kada će početi njegovo sprovođenje.

Prema prvobitnim najavama, centri je trebalo da postanu operativni na proljeće 2024.

Italijanske i albanske vlasti navele su da je sporazum potpisan sa ciljem borbe protiv ilegalne trgovine ljudima, sprečavanja neregularnih tokova i pružanja dobrodošlice onima koji imaju pravo na zaštitu.

U Albaniji se opozicija usprotivila sporazumu, rekavši da mu nedostaje transparentnosti.

"Vijest je iznenađenje u Albaniji, jer nije bilo političke ili javne rasprave o tako osjetljivom pitanju za građane i cijelu državu", poručili su iz Demokratske stranke nakon potpisivanja sporazuma.

Podaci italijanskog ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je dolazak migranata u Italiju povećan za 50 odsto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu.

Oko 155.750 migranata stiglo je do italijanske obale prošle godine, uključujući više od 17.000 maloljetnika bez pratnje, u poređenju sa 103.850 u 2022. godini.

XS
SM
MD
LG