Dostupni linkovi

Medvedev: Putin i ja nemamo istu taktiku


Građani u prodavnici prate prenos konferencije za novinare Dmitrija Medvedeva, 18. maj 2011.
Građani u prodavnici prate prenos konferencije za novinare Dmitrija Medvedeva, 18. maj 2011.
Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je u sredu na konferenciji za novinare da je još prerano da kaže da li će učestvovati na predsedničkim izborima 2012. godine, ali da će tu odluku uskoro saopštiti. On je istakao da su on i Putin politički tandem, ali da među njima ima i sporova.

Medvedev je naveo da će se pri donošenju odluke o tome ko će se kandidovati, premijer Vladimir Putin i on rukovoditi principom odgovornosti pred zemljom.

"Izbori imaju svoja pravila i ja ću ih poštovati. Kao što sam nedavno rekao, nije ostalo mnogo vremena i ja ću ubrzo saopštiti odluku o da li ću se kandidovati. Odnosi sa mojim kolegom i političkim partnerom Vladimirom Putinom su takvi da je to više od političkog tandema. Odlilčno se razumemo”, kazao je Medvedev.

Govoreći o odnosima sa Putinom, on je kazao da je to više nego politički tandem, da su "istomišljenici" kada je reč o najvažnijim, strateškim pitanjima za zemlju, ali je priznao da među njima ima sporova, "što nije loše".

"Imamo veoma bliske prilaze prema ključnim pitanjima razvoja države, ali to ne znači da se sasvim podudaraju. U strategiji smo bliski, jer da nije tako ne bismo mogli da radimo zajedno", ocenio je Medvedev.

Upozorenje Ukrajini: Ne možete sedeti na dve stolice

Objašnjavajući njihove različite prilaze prema situaciji u Libiji, sudskom procesu bivšem naftnom magnatu Mihajlu Hodorkovskom, ili kontroli interneta od strane specijalnih službi, on je kazao da se obojica zalažu za savremenu, efikasnu državu, osiguranje prava, ali da ne "ne znači da im je taktika ista".
Dmitrij Medvedev na konferenciji za novinare, 18. maj 2011.


Medvedev je kazao da Hodorkovski ne bi predstavljao opasnost po društvo ukoliko bi bio pušten iz zatvora.

Naveo je i da različito gledaju na modernizaciju države.

"Kada je reč o modernizaciji, moja pozicija je možda malo drugačija. On smatra da je modernizacija miran, postepen proces, a ja mislim da imamo šanse da modernizaciju sprovedemo brže, bez bilo kakve štete”, kazao je on.

Medvedev je pozvao Ukrajinu da izabere između integracije u Evropsku uniju i ekonomskih struktura povezanih s Moskvom, ocenivši da ta bivša sovjetska republika "ne može sedeti na dve stolice".

"Hoćete da se pridružite EU-u, idite ako vas tamo čekaju. Ali ako Ukrajina izabere evropski kurs, biće joj teže naći svoje mesto u ujedinjenom ekonomskom prostoru i carinskoj uniji kojem pripadaju Rusija, Belorusija i Kazahstan. Ne može sedeti na dve stolice. Morate da se odlučite", poručio je ruski predsednik.

Medvedev je upozorio da bi se Rusija mogla povući iz novog sporazuma o nuklearnom razoružanju i ući u novi hladni rat sa Zapadom, ako dve strane ne postignu dogovor oko novog protivraketnog štita.
XS
SM
MD
LG