Dostupni linkovi

Makron kaže da hapšenje direktora Telegram nije bilo političko


Emanuel Makron
Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je 26. avgusta da hapšenje Pavela Durova, generalnog direktora popularne aplikacije za razmenu poruka Telegram, nije politički potez već deo nezavisne istrage.

Francuski mediji javili su da je Durov priveden na pariskom aerodromu u subotu na osnovu naloga za hapšenje za koji se tvrdi da je njegova platforma korišćena za pranje novca, trgovinu drogom i druga krivična dela.

U prvom javnom komentaru Francuske o hapšenju, Makron je na platformi društvenih medija X objavio da je njegova zemlja "duboko posvećena" slobodi izražavanja, ali da se "slobode podržavaju u zakonskom okviru, kako na društvenim medijima tako i u stvarnom životu, kako bi se zaštitile građana i poštuju njihova osnovna prava".

Osuđujući ono što je nazvao lažnim informacijama koje kruže o hapšenju, rekao je da to "ni na koji način nije politička odluka".

"Na sudijama je da odluče o tome", rekao je Makron.

Zvaničnici ruske vlade izrazili su ogorčenje zbog hapšenja Durova, a neki su ga nazvali politički motivisanim i rekli da pokazuje dvostruke standarde Zapada u pogledu slobode govora.

Predstavnici Durova, koji imna dvojno državljanstvo Francuske i Rusije, nisu mogli odmah da dobiju komentar.

Platforma Telegram je u saopštenju istakla da se pridržava zakona Evropske unije (EU), uključujući zakon o digitalnim uslugama, i da je njegovo usmerenje "u okviru industrijskih standarda i da se stalno poboljšava".

"Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme", navodi se u postu Telegrama.

Durov je napustio Rusiju pre desetak godina, a 2021. dobio je francusko državljanstvo, dok uglavnom boravi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde se nalazi i kancelarija njegove kompanije.

On je prethodno napravio rusku društvenu mrežu VKontakte, a Telegram je pokrenuo 2013. godine.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG