Dostupni linkovi

Majke Srebrenice obišle stratišta na istoku BiH


Majke Srebrenice i predstavnici drugih udruženja su obilježili stradanja u srednjem Podrinju od prije 29 godina, Srebrenica, 13. jul 2024.
Majke Srebrenice i predstavnici drugih udruženja su obilježili stradanja u srednjem Podrinju od prije 29 godina, Srebrenica, 13. jul 2024.

Članice udruženja koja okupljaju majke Srebrenice, preživjeli genocida i članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 29 godina genocida, u subotu 13. jula su obišle stratišta na kojima su u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, ubijani zarobljeni Srebreničani.

Cvijeće je položeno pored zgrade Osnovnog suda, stare policijske stanice Srebrenica, a zatim i kod zgrade Elektrodistribucije u Potočarima.

Sadeta Suljić, rođena Orić iz Potočara izgubila je u genocidu najrođenije, ali i mnoge članove uže porodice.

Sadeta Suljić je u genocidu ostala bez oca i brata
Sadeta Suljić je u genocidu ostala bez oca i brata

"Ubijen mi je otac i brat od 22 godine. Još mnogi članovi uže porodice su mi ubijeni jula 1995. godine. Neki su sahranjeni u Memorijalnom centru Potočari, a neke još nisam ni pronašla. Julski dani su veoma teški za nas preživjele, a mi obilazimo stratišta i na taj način živimo sa njima i odajemo im dužno poštovanje", rekla je za Radio slobodna Evropa Sadeta Suljić.

Šefika Mustafić kaže da su joj u genocidu ubijena dva sina.

"Jednog sam ukopala u Memorijalnom centru Potočari 2005. godine, a drugog prije dvije godine. Prije dva dana u Memorijalnom centru ukupala sam i đeverića. Ubijen mi je i brat, te još oko 20 najbližih iz familije", rekla je Šefika.

Šefika Mustafić je u genocidu ostala bez dva sina
Šefika Mustafić je u genocidu ostala bez dva sina

Majke su položile cvijeće i u Kravici kod Bratunca. U zadružnom domu ubijeno je oko 1.300 Srebreničana. Majke su ranije ulazile u krug zadruge, ali je taj objekat sada obnovljen i zabranjen im je ulazak u krug nekadašnje zadruge. Cvijeće su položile na ogradu sa vanjske strane.

"Ne daju nam da uđemo unutra da vidimo gdje je ubijeno 1.313 Srebreničana koji su zarobljeni nakon što su krenuli iz Srebrenice prema Tuzli. Ovdje je ubijen i moj muž. Ubijeno je još mnogo mojih članova porodice. I svi drugi koji su ubijeni u genocidu su moji, oni žive u našim sjećanjima", rekla je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja žena Podrinje iz Bratunca.

Majke Srebrenice su cvijeće položile na ogradu nekadašnje zadruge, jer im je ulazak bio zabranjen, Srebrenica, 13. juli 2024.
Majke Srebrenice su cvijeće položile na ogradu nekadašnje zadruge, jer im je ulazak bio zabranjen, Srebrenica, 13. juli 2024.

U genocidu su ubijene pojedine kompletne porodice.

"Jula 1995. godine ubijeno je oko 60 članova moje uže porodice. Najviše ih je ubijeno u Kravici, a muža još uvijek nisam pronašla. Zato mi majke obilazimo ova mjesta, moramo da se sjećamo svojih najbližih, a ako bi ih zaboravili, osjećala bih se kao da nisu nikad ni postojali", rekla je Begajeta Jusić.

Šuhra napominje da su još prije desetak godine podnije zahtjev da se u Kravici postavi spomen ploča u znak sjećanja na ubijene Srebreničane, ali ni do danas nije stiglo nikakvo obavještenje niti objašnjenje.

TV Liberty: Dvadeset devet godina od genocida u Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:26:39 0:00

Tokom dana majke Srebrenice obišle su stratišta u Novoj Kasabi, Liplju, i Branjevu, te još neka u okolini Zvornika.

Dva dana ranije, 11. jula, hiljade ljudi su učestvovale u obilježavanju 29. godišnjice genocida u Srebrenici. U julu 1995. godine, više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubile su snage bosanskih Srba u posljednjim mjesecima rata u Bosni i Hercegovini.

Na mezarju u Potočarima je na 29. godišnjicu sahranjeno 14 žrtava genocida.

XS
SM
MD
LG