Dostupni linkovi

Macron smatra da Ukrajini treba dozvoliti da gađa ciljeve unutar Rusije


Francuski predsjednik Emmanuel Macron, 22. maj 2024.
Francuski predsjednik Emmanuel Macron, 22. maj 2024.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da se zalaže da se Ukrajini dozvoli da napada vojne baze unutar Rusije oružjem dugog dometa, koje su osigurali zapadni partneri.

Macron se 29. maja pridružio ranijim izjavama Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, koji se također založio za promjenu tog stava zbog kompleksnosti rata u Ukrajini.

Pitanje da li dozvoliti Ukrajini da gađa ciljeve na ruskom tlu oružjem koje je isporučio Zapad bilo je delikatno sve vrijeme otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, piše AP.

Ukrajina je vršila pritisak na svoje zapadne pristalice da joj dozvole da gađa ciljeve u Rusiji koristeći oružje većeg dometa koje Kijev dobija sa Zapada.

Ključni pomagači Ukrajine, uključujući SAD i Njemačku, nisu bili voljni da dozvole Kijevu da izvodi napade preko granice iz straha da bi ih to moglo uvući bliže u direktni sukob s Moskvom.


Macron je rekao da je stav Francuske da se mora Ukrajini dozvoliti da neutralizira ruske vojne lokacije, s kojih ispaljuje projektile.

"Ako kažemo Ukrajincima da nemaju pravo da gađaju mjesta s kojih se na njih ispaljuju projektili, u stvari im kažemo da ćemo da vam isporučujemo oružje, ali da njime ne možete da se branite", rekao je Macron na konferenciji za štampu, tokom zvanične posjete Nemačkoj.

I visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je u utorak zemlje da uravnoteže strah od eskalacije i potrebu Ukrajine da se brani, navodeći da Kijev ima pravo da upotrebi zapadno oružje za napade unutar Rusije.

XS
SM
MD
LG