Dostupni linkovi

Pritisnut protestima poljoprivrednika, Macron od EU traži da reguliše uvoz iz Ukrajine


Emmanuel Macron u posjeti Švedskoj, u Stockholmu, 30. januara 2024.
Emmanuel Macron u posjeti Švedskoj, u Stockholmu, 30. januara 2024.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je u utorak kako želi da Evropska unija reguliše uvoz piletine i žitarica iz Ukrajine i da dopusti fleksibilnija pravila o uzgoju u Uniji kako bi se smirili protesti francuskih poljoprivrednika.

Macron je to rekao tokom državne posjete Švedskoj dok su poljoprivrednici parkirali traktore na autoputevima u Francuskoj i palili bale sijena djelimično blokirajući pristup aerodromu u Toulouseu.

Slični protesti poljoprivrednika izbili su u više evropskih zemalja, uključujući Njemačku i Poljsku, uoči izbora za Evropski parlament u junu na kojima se očekuje veći broj glasova za krajnju desnicu, za koju su seljaci sve važnije biračko tijelo, piše Reuters.

Demonstracije su za februar najavili i poljoprivrednici Španije.

Macron je rekao da Francuska želi "da ima jasne mjere za uvoz iz Ukrajine jer danas imamo stvari koje i količinom i kvalitetom destabilizuju evropsko tržište piletine ili žitarica".

Farmeri u Francuskoj, najvećem poljoprivrednom proizvođaču u EU, kažu da nisu dovoljno plaćeni, da su zagušeni pretjeranim propisima o zaštiti okoliša i da se suočavaju sa nepoštenom konkurencijom iz jeftinog uvoza.

XS
SM
MD
LG