Dostupni linkovi

Lukašenko pomilovao 30 zatvorenih opozicionih aktivista


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pomilovao je 30 osoba osuđenih za učešće u protestima, javila je u petak, 16. avgusta, državna novinska agencija Belta.

Saopšteno da je Lukašenko pomilovao 14 žena i 16 muškaraca.

"Neki od njih su teško bolesni, zatim u godinama za penziju". U saopštenju predsedničke kancelarije se dodaje da su svi pomilovani "priznali krivicu, iskreno se pokajali za ono što su uradili i posvetili se načinu života poštujući zakon".

Saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je na vlasti tri decenije, Lukašenko je 2020. godine koristio policiju i snage bezbednosti da uguši masovne proteste nakon izbora za koje su ga opozicija i Zapad optužili da su bili namešteni.

Poslednjih meseci desetine dobitnika Nobelove nagrade pridružile su se pozivima Lukašenku da oslobodi pritvorene tokom tih demonstracija. Grupe za ljudska prava kažu da u Belorusiji ima oko 1.400 političkih zatvorenika.

Lukašenko je početkom jula pustio grupu od 18 zatvorenika, uključujući Rihora Kastusioua, opozicionog veterana koji boluje od raka.

Lukašenko je prošlog meseca pomilovao Nemca Rika Krigera, osuđenog na smrt zbog optužbi za špijunažu, koji je potom bio deo velike razmene zatvorenika Sjedinjenih Država i Rusije.

Izvor: Reuters i AFP
XS
SM
MD
LG