Dostupni linkovi

Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.
Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjaluci, a zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici

  • U BiH su održani Lokalni izbori na kojima su građani birali oko 140 gradonačelnika i načelnika općina, te sazive općinskih i gradskih vijeća.
  • Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je prve preliminarne rezultate, a prethodno je više političkih stranaka proglasilo pobjedu.
  • Pravo glasa imalo je nešto više od 3,4 miliona građana, a na birališta je izašlo 47,72 posto glasača.
  • Zbog poplava, odrona i klizišta, izbori su odgođeni u pet općina.
19:23 6.10.2024.

'Bh. građani imali priliku glasom utjecati na sopstvenu budućnost', objavio britanski ambasador

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly izjavio je da su izbori osnova demokratije i da su bh. građani imali priliku svojim glasom utjecati na sopstvenu budućnost.

"Velika Britanija je podržala pilot projekte CIK s ciljem unaprjeđenja izbornog procesa, povećanja njegove transparentnosti i pravičnosti. To su važni koraci na jačanju vaše demokratije", objavio je ambasador na društvenim mrežama.

19:26 6.10.2024.

SNSD proglasio pobjedu u tri opštine

Savez nezavisnih socijaldemokrata proglasio je pobjedu u Laktašima, te opštinama Istočno Novo Sarajevo i Trnovo. Inače, kandidati SNSD-a u ovim opštinama nisu imali protukandidate za načelničke pozicije.

Radovan Kovačević, portparol ove stranke, izjavio je da SNSD ubjedljivo vodi i u Prijedoru te opštinama Pelagićevo i Novi Grad.

On je istakao kako je SNSD imao kanditate za gradonačelnike i načelnike opština u 63 lokalne zajednice.

19:35 6.10.2024.

'Građani zaslužuju znati da je njihov glas uračunat', poručila Ambasada SAD

"Svi građani u BiH zaslužuju znati da je njihov glas uračunat", objavila je Ambasada Sjedinjenih Država nakon zatvaranja biračkih mjesta na Lokalnim izborima u BiH.

U objavi se navodi da je zamjenik šefa Misije SAD u BiH Danijel Koski posmatrao zatvaranje biračkih mjesta u Vogošći.

"Mjere osiguravanja integriteta izbora su ključ za slobodan, pošten i transparentan izborni proces", dodaje se u objavi.

20:11 6.10.2024.

Na Lokalne izbore izašlo oko 46 posto građana, procjenjuje Koalicija 'Pod lupom'

Prema prvim podacima, izlaznost na Lokalnim izborima u BiH bila je 46,1 posto, objavila je Koalicija "Pod lupom".

Zabilježeno je ukupno 135 težih izbornih nepravilnosti, a radi se o slučajevima nedostatka izbornog materijala, proceduralnim propustima u pristupu posmatrača biračkim mjestima, te nepravilnostima pri procesu glasanja.

Riječ je o nepravilnostima poput fotografisanja glasačkih listića, izdavanja većeg broja glasačkih listića od potrebnog, propustima u radu biračkih odbora, zloupotrebi pomoći pri glasanju, te ugrožavanju tajnosti glasanja.

Iz Koalicije navode da je jedan slučaj u Brčko distriktu prijavljen policiji, a tiče se kupovine glasova i organizovanog prijevoza birača na biračka mjesta.

Sličan slučaj podmićivanja birača iz vozila je zabilježen u Živinicama i taj slučaj se trenutno provjerava, navode iz Koalicije.

Većina biračkih mjesta je zatvorena na vrijeme.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG