Dostupni linkovi

Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.
Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjaluci, a zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici

Ažurirano
  • U BiH su održani Lokalni izbori na kojima su građani birali oko 140 gradonačelnika i načelnika općina, te sazive općinskih i gradskih vijeća.
  • Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je prve preliminarne rezultate, a prethodno je više političkih stranaka proglasilo pobjedu.
  • Pravo glasa imalo je nešto više od 3,4 miliona građana, a na birališta je izašlo 47,72 posto glasača.
  • Zbog poplava, odrona i klizišta, izbori su odgođeni u pet općina.
20:31 6.10.2024.

SNSD proglasio pobjedu u Srebrenici, Prijedoru i još nekoliko opština

Miloš Vučić, kandidat SNSD-a, proglasio je pobjedu u utrci za načelnika Opštine Srebrenica.

Vučić je kazao da je sa oko 1.000 glasova pobijedio protukandidata Hamdiju Fejzića te je uz vatromet proglasio pobjedu u Srebrenici.

Proslava u Srebrenici nakon što je načelnički kandidat Miloš Vučić proglasio pobjedu, 6. oktobar 2024.
Proslava u Srebrenici nakon što je načelnički kandidat Miloš Vučić proglasio pobjedu, 6. oktobar 2024.

Na upit kako će se odnositi prema genocidu u Srebrenici i bošnjačkim žrtvama, Vučić je rekao da "sve žrtve prethodnih ratova zaslužuju poštovanje".

"Nijedan političar nije rekao drugačije. Što se tiče Bošnjaka, ja žu težiti da prekinemo sve te podjele na skelanski dio i srebrenički dio, Bošnjake i Srbe i da budem posvećen budućnosti. Naši problemi su svakodnevni, manje više slični i ne dijele se ni po kom osnovu", rekao je Vučić.

SNSD je, također, proglasio pobjedu njihovog kandidata Slobodana Javora u Prijedoru. Iz ove partije su istakli da je njihov kandidat za gradonačenika osvoji 67 odsto glasova, na prebrojanih 66 odsto biračkih mjesta.

Iz ove partije su saopštili i da je njihov kandidat Božo Sjeran osvojio novi mandat za načelnika Istočnog Mostara. Sjeran je na prethodnim lokalnim izborima osvojio mandat u ovoj opštini kao kadar SDS-a.

20:28 6.10.2024.

SNSD proglasio pobjedu u Doboju

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) proglasio je pobjedu u Doboju, gradu na sjeveru BiH, tvrdeći da je njihov kandidat za gradonačelnika odnio ubjedljivu pobjedu.

Kako je saopšteno iz Izbornog štaba te stranke u Doboju, za Jerinića je glasalo više od 6.200 glasača na osnovu obrađenih 30 biračkih mjesta, dok je protivkandidat Slobodan Dragičević iz Srpske demokratske stranke osvojio 900 glasova.

"Ono što smo i obećali, rekli smo da ćemo u naredne četiri godine imati jaku skupštinsku većinu, veliku pobjedu, koja je u interesu Grada Doboja", rekao je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Boris Jerinić, koji je tu funkciju obavljao i u prethodne četiri godine.

U Doboju je registrovano nešto više od 63.000 glasača, a prema zvaničnim podacima, do 15 sati glasalo je 40 odsto birača.

20:11 6.10.2024.

Na Lokalne izbore izašlo oko 46 posto građana, procjenjuje Koalicija 'Pod lupom'

Prema prvim podacima, izlaznost na Lokalnim izborima u BiH bila je 46,1 posto, objavila je Koalicija "Pod lupom".

Zabilježeno je ukupno 135 težih izbornih nepravilnosti, a radi se o slučajevima nedostatka izbornog materijala, proceduralnim propustima u pristupu posmatrača biračkim mjestima, te nepravilnostima pri procesu glasanja.

Riječ je o nepravilnostima poput fotografisanja glasačkih listića, izdavanja većeg broja glasačkih listića od potrebnog, propustima u radu biračkih odbora, zloupotrebi pomoći pri glasanju, te ugrožavanju tajnosti glasanja.

Iz Koalicije navode da je jedan slučaj u Brčko distriktu prijavljen policiji, a tiče se kupovine glasova i organizovanog prijevoza birača na biračka mjesta.

Sličan slučaj podmićivanja birača iz vozila je zabilježen u Živinicama i taj slučaj se trenutno provjerava, navode iz Koalicije.

Većina biračkih mjesta je zatvorena na vrijeme.

19:35 6.10.2024.

'Građani zaslužuju znati da je njihov glas uračunat', poručila Ambasada SAD

"Svi građani u BiH zaslužuju znati da je njihov glas uračunat", objavila je Ambasada Sjedinjenih Država nakon zatvaranja biračkih mjesta na Lokalnim izborima u BiH.

U objavi se navodi da je zamjenik šefa Misije SAD u BiH Danijel Koski posmatrao zatvaranje biračkih mjesta u Vogošći.

"Mjere osiguravanja integriteta izbora su ključ za slobodan, pošten i transparentan izborni proces", dodaje se u objavi.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG