Dostupni linkovi

Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.
Proslava kandidata Partije demokratskog progresa Draška Stanivukovića u Banjaluci, 6. oktobar 2024.

Stanivuković proglasio pobjedu u Banjaluci, a zajednički kandidat srpskih stranaka u Srebrenici

  • U BiH su održani Lokalni izbori na kojima su građani birali oko 140 gradonačelnika i načelnika općina, te sazive općinskih i gradskih vijeća.
  • Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je prve preliminarne rezultate, a prethodno je više političkih stranaka proglasilo pobjedu.
  • Pravo glasa imalo je nešto više od 3,4 miliona građana, a na birališta je izašlo 47,72 posto glasača.
  • Zbog poplava, odrona i klizišta, izbori su odgođeni u pet općina.
19:26 6.10.2024.

SNSD proglasio pobjedu u tri opštine

Savez nezavisnih socijaldemokrata proglasio je pobjedu u Laktašima, te opštinama Istočno Novo Sarajevo i Trnovo. Inače, kandidati SNSD-a u ovim opštinama nisu imali protukandidate za načelničke pozicije.

Radovan Kovačević, portparol ove stranke, izjavio je da SNSD ubjedljivo vodi i u Prijedoru te opštinama Pelagićevo i Novi Grad.

On je istakao kako je SNSD imao kanditate za gradonačelnike i načelnike opština u 63 lokalne zajednice.

19:23 6.10.2024.

'Bh. građani imali priliku glasom utjecati na sopstvenu budućnost', objavio britanski ambasador

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly izjavio je da su izbori osnova demokratije i da su bh. građani imali priliku svojim glasom utjecati na sopstvenu budućnost.

"Velika Britanija je podržala pilot projekte CIK s ciljem unaprjeđenja izbornog procesa, povećanja njegove transparentnosti i pravičnosti. To su važni koraci na jačanju vaše demokratije", objavio je ambasador na društvenim mrežama.

19:07 6.10.2024.

Završeno glasanje za lokalne vlasti

Većina birališta na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini zatvorena je u 19 sati.

Glasanje je trajalo od sedam sati ujutro, a Centralna izborna komisija BiH objavila je da je do 15 sati na birališta izašlo 34,98 posto građana.

Nakon što su zatvorena birališta, obraćanje članova CIK-a BiH najavljeno je za 21 sat, dok se objava prvih preliminarnih rezultata izbora očekuje u ponoć.

Lokalni izbori nisu održani u općinama koje su pogođene poplavama, Jablanici, Konjicu, Kreševu, Kiseljaku i Fojnici.

18:59 6.10.2024.

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo, izjavila je za RSE da nije evidentirano narušavanje sigurnosti koje bi ugrozilo izborni proces.

"U poslijepodnednivm satima smo evidentirali jednan slučaj narušavanja javnog reda i mira, odnosno svađu na jednom biračkom mjestu Novom Sarajevu", kazala je Novalić.

Kada je riječ o prijavama, pojedini glasači su na biračkim spiskovima pronašli imena preminulih članova porodice. Najviše prijava građana odnosilo se na to da su se stranački aktivisti zadržavali u blizini biračkih mjesta.

Početak glasanja u Kantonu Sarajevo kasnio je na devet biračkih mjesta, a kako je kazala u svim slučajevima su razlozi bili tehničke prirode i nisu zahtjevala intervenciju policije.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG