Dostupni linkovi

Glasačko mesto u Zvečanu, Kosovo
Glasačko mesto u Zvečanu, Kosovo

CIK: Samoopredeljenje i DPK dobili najviše glasova, glasalo 1.567 birača na severu Kosova

  • Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na lokalnim izborima na severu Kosova izašlo 1.567 građana od preko 45.000 koji su imali pravo glasa.
  • U četiri opštine sa srpskom većinom održani su vanredni lokalni izbori: u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.
  • Lista Srbija - najveća stranka Srba na Kosovu - nije učestvovala na izborima i pozvala je Srbe da bojkotuju proces. Slične pozive uputio je i zvanični Beograd.
  • Centralna izborna komisija postavila je kontejnere duž glavnih puteva na severu, koji su služili kao biračka mesta. Tokom izbornog procesa nisu prijavljeni incidenti.
  • U trci je bilo deset kandidata, od kojih je samo jedan bio iz srpske zajednice. Ona je Slađana Pantović, nezavisna kandidatkinja za načelnicu Opštine Zvečan.
  • Opštine na severu ostale su bez gradonačelnika od novembra prošle godine, kada su srpski predstavnici dali ostavke na radna mesta, zbog neslaganja sa odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile sa nelegalnim srpskim tablicama.
14:46 23.4.2023.

Kako se bira gradonačelnik?

Prema Zakonu o lokalnim izborima u Republici Kosovo, kandidat je izabran za gradonačelnika opštine ako osvoji više od 50 posto, plus jedan (1) glas od ukupnog broja važećih glasova datih u toj opštini.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto plus jedan (1) glas od ukupnog broja važećih glasova datih u toj opštini, Centralna izborna komisija organizuje drugi krug izbora između dva kandidata koji su osvojili najviše važećih glasova.

Drugi krug izbora održava se u nedjelju, četiri sedmice nakon prvog kruga.

Za načelnika opštine izabran je kandidat koji u drugom krugu dobije većinu glasova.

14:16 23.4.2023.

Glasanje u kontejnerima

Manji broj građana primećen je u nedelju ujutru na biračkim mestima na severu Kosova, gde se održavaju vanredni lokalni izbori. U tom delu većinsko stanovništvo je srpsko i protivi se nezavisnosti i institucijama Kosova. Uz podršku zvaničnog Beograda, Srpska lista - vodeća stranka kosovskih Srba - ne učestvuje na izborima i pozvala je na bojkot.

Glasanje u kontejnerima
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

14:04 23.4.2023.

Za one koji su se upravo priključili:

•Do 11.00 sati glasalo je ukupno 313 građana od preko 45.000 sa pravom glasa.

•U opštinama na severu Kosova sa srpskom većinom(Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) 23. aprila se održavaju vanredni lokalni izbori.

• Predsjednik Centralne izborne komisije Kreshnik Radoniqi pozvao je građane da izađu na izbore i izaberu svoje legitimne predstavnike. Slične pozive ranije su uputili predsednik i premijer Kosova.

•Na izborima ne učestvuje Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu, koja je, kao i zvanični Beograd, pozvala na bojkot celog procesa.

• Uprkos primedbama Beograda, Sjedinjene Države i Evropska unija podržale su razvoj izbornog procesa na severu.

13:59 23.4.2023.

Vučić: Srbi neće služiti tuđim interesima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izbore na severu Kosova opisao je kao "okupacione".

Govoreći tokom posete Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini, Vučić je rekao da vlast na severu Kosova imaju za cilj da uspostave oni koji, kako je rekao, tamo ne žive.

"Do ovih trenutaka samo je nekoliko Srba glasalo u četiri opštine. Srbi neće da služe tuđim interesima, oni hoće da služe svojim interesima, hoće mir, ali hoće da se bore za interese svog naroda", rekao je Vučić.

Zvanični Beograd i Srpska lista - najveća stranka Srba na Kosovu - pozvali su na bojkot izbornog procesa na severu.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG