Dostupni linkovi

Glasačko mesto u Zvečanu, Kosovo
Glasačko mesto u Zvečanu, Kosovo

CIK: Samoopredeljenje i DPK dobili najviše glasova, glasalo 1.567 birača na severu Kosova

  • Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na lokalnim izborima na severu Kosova izašlo 1.567 građana od preko 45.000 koji su imali pravo glasa.
  • U četiri opštine sa srpskom većinom održani su vanredni lokalni izbori: u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću.
  • Lista Srbija - najveća stranka Srba na Kosovu - nije učestvovala na izborima i pozvala je Srbe da bojkotuju proces. Slične pozive uputio je i zvanični Beograd.
  • Centralna izborna komisija postavila je kontejnere duž glavnih puteva na severu, koji su služili kao biračka mesta. Tokom izbornog procesa nisu prijavljeni incidenti.
  • U trci je bilo deset kandidata, od kojih je samo jedan bio iz srpske zajednice. Ona je Slađana Pantović, nezavisna kandidatkinja za načelnicu Opštine Zvečan.
  • Opštine na severu ostale su bez gradonačelnika od novembra prošle godine, kada su srpski predstavnici dali ostavke na radna mesta, zbog neslaganja sa odlukom Vlade Kosova da preregistruje automobile sa nelegalnim srpskim tablicama.
13:31 23.4.2023.

Premijerka Srbije: 'Slobodni' izbori sa 'oružanim snagama

Deleći fotografije nekih biračkih mesta na severu Kosova, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na Twitteru da oni zapravo oslikavaju "vladavinu prava" i pravo značenje "demokratskih izbora", koje podržava međunarodna zajednica.

"Izbori – slobodni i pošteni, sa oružanim snagama i oklopnim vozilima! Ovo je Evropa u 21. veku", napisala je Brnabić.

"Ovo sada postaje nova demokratska norma koju su uveli i podržavali kreatori Republike Kosovo", dodala je ona.

Prevremeni lokalni izbori održavaju se 23. aprila u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

13:00 23.4.2023.

Krasnići: Izbori će rezultirati nefunkcionalnim institucijama

Albert Krasnići(Krasniqi), iz organizacije Demokratija plus, sa sedištem u Prištini, kaže za Radio Slobodna Evropa da niska izlaznost građana na prevremenim lokalnim izborima u severnim opštinama Kosova ne onemogućava uspostavljanje institucija, a, prema njegovim rečima, one neće biti legitimne.

Ovaj proces će, kaže Krasnići, rezultirati nefunkcionalnim institucijama.

On kaže i da se bojkotom izbora međunarodnoj zajednici prenosi poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ima efektivnu kontrolu nad ovim delom teritorije Kosova.

Uz njegovu podršku, Srpska lista - najveća srpska stranka na Kosovu - ne učestvuje na vanrednim lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću i pozvala je na bojkot celog procesa.

Prema podacima Centralne izborne komisije na Kosovu, izlaznost birača do 11 sati je bilo sledeće:

Leposavić: 28 birača ili 0,21%
Zubin Potok: 65 birača ili 1%
Zvečan: 29 birača ili 0,41%
Severna Mitrovica: 191 birač ili 1,05%

Prema podacima CIK-a, pravo glasa ima 45.095 građana.

11:57 23.4.2023.

Fotografije sa biračkih mjesta na sjeveru Kosova

11:47 23.4.2023.

Izlaznost do 11:00 sati

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je izlaznost birača na vanrednim lokalnim izborima u severnim opštinama, do 11 časova, bilo sledeće:

Leposavić: 28 birača ili 0,21%
Zubin Potok: 65 birača ili 1%
Zvečan: 29 birača ili 0,41%
Severna Mitrovica: 191 birač ili 1,05%

Prema podacima CIK-a, pravo glasa ima 45.095 građana.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG