Dostupni linkovi

Predsjednica Mehanizma za krivične sudove posjetila bivši logor Trnopolje


Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Graciela Gatti Santana u bivšem logoru Trnopolje, 30. maj 2024.
Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Graciela Gatti Santana u bivšem logoru Trnopolje, 30. maj 2024.

Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Graciela Gatti Santana posjetila je 30. maja bivši koncentracioni logor Trnopolje, jedan od najpoznatijih, najzloglasnijih i najmasovnijih logora u prijedorskoj regiji.

Posjeta dolazi uoči Dana bijelih traka, koji se svake godine obilježava 31. maja u znak sjećanja na žrtve civile nesrpske nacionalnosti, ubijene tokom rata od 1992. do 1995. godine. Tog 31. maja 1992. krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao je naredbu nesrpskom stanovništvu da istakne bijelo platno na domovima.

Predsjednica je bivši logor posjetila s direktorom Memorijalnog centra Sarajevo Ahmedom Kulanićem i Jusufom Arifagićem, predsjednikom Udruženja logoraša Prijedora. Arifagić je predsjednicu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove upoznao s torturama kroz koje je prošlo više od 23.000 logoraša.

Kako je saopćeno iz Memorijalnog centra Sarajevo, posjeta predsjednice Gatti Santana predstavlja važan korak u očuvanju sjećanja na žrtve i promociji pravde.

"Predsjednica Gatti Santana danas je imala čast da se obrati na konferenciji u Prijedoru o logorima u BiH tokom sukoba 1990-ih. Istaknula je ulogu Međunarodnog krivičnog suda u presuđivanju zločina u zatočeničkim logorima", naveli su iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove koji ima mandat da obavlja više ključnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

U Prijedoru je u četvrtak, uoči Dana bijelih traka, počela dvodnevna Međunarodna konferencija o koncentracionim logorima u Bosni i Hercegovini, koju je organizirao Memorijalni centar Sarajevo u suradnji s Udruženjem logoraša Kozarac i Gradom Sarajevo.

U okviru logora formiran je čak i dječiji logor, kroz koji su prošli mnogi prijedorski mališani, među kojima je bilo i beba, od kojih su neke u njemu i rođene.

Haški sud je utvrdio da je ovo bio i logor u kojem su vršena silovanja žena i djevojaka.

U zločinima koji su se dogodili tokom 1992. godine u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece.

Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

XS
SM
MD
LG