Dostupni linkovi

Raste broj mrtvih u izraelskom napadu na Bejrut, 'ubijen šef vlade Hamasa u Gazi'

Ažurirano

Prizor nakon novih izraelskih vazdušnih napada na južno predgrađe Bejruta, Liban, 3. oktobra 2024.
Prizor nakon novih izraelskih vazdušnih napada na južno predgrađe Bejruta, Liban, 3. oktobra 2024.

Izrael je bombardovao centralno područje Bejruta u četvrtak rano ujutro, ubivši najmanje devet ljudi, nakon što su njegove snage doživjele najsmrtonosniji dan na libanskom frontu u godini dana sukoba protiv Hezbolaha, militantne grupe koju podržava Iran.

Libansko ministarstvo zdravlja objavilo je 3. oktobra oko podne da je broj poginulih u izraelskim napadima na Bejrut sa šest porastao devet, prenosi SkyNews.

Još 14 osoba je povrijeđeno, a četiri se još uvijek nalaze u bolnici, dodaje se.

Vlasti su ranije izvijestile da je šestoro ubijeno u napadu u četvrti Bachoura.

Zračni napad je gađao zgradu u kojoj se nalazi kancelarija koja pripada Zdravstvenom društvu - grupi civilnih službi povezanih s Hezbolahom. Zgrada je bila samo nekoliko metara od libanskog parlamenta.

Izrael je rekao da je izvršio precizan vazdušni napad na Bejrut.

Tri rakete su pogodile i južno predgrađe Dahiyeh, gdje je prošle sedmice ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah. Južna predgrađa bila su pod više od desetak izraelskih napada u srijedu.

Hezbolah je i oružana grupa i politička stranka koja kontroliše veći dio južnog Libana.

Sjedinjene Države smatraju je terorističkom organizacijom, iako je Evropska unija samo njeno oružano krilo stavila na crnu listu.

Istovremeno, izraelska vojska u četvrtak je objavila da je likvidiran viši operativac Hamasa Ravhi Muštaha, šef Hamasove vlade u Pojasu Gaze.

Oko 15 članova Hezbolaha ubijeno je u napadu u južnom Libanu, navela je izraelska vojska dodavši da su borci ubijeni u udaru na zgradu opštine u Bint Džbeilu.

Više od 240 raketa ispaljeno je iz južnog Libana prema sjevernom Izraelu tokom srijede, izvijestila je izraelska vojska.

Dan nakon što je Iran ispalio više od 180 projektila na tu državu, Izrael je saopštio da je osam vojnika ubijeno u kopnenoj borbi u južnom Libanu dok su njegove snage prodirale na teritoriju sjevernog susjeda.

Privremeni premijer Nadžib Mikati rekao je da je oko 1,2 miliona Libanaca raseljeno zbog izraelskih napada.

Hiljade ljudi bježe iz Libana u trenucima dok Izrael izvodi najteže vazdušne udare od 2006. godine, kada su Hezbolah i izraelska vojska vodili razorni rat.

Noći sa srijede na četvrtak avioni sa libanskim državljanima koji su bježali od izraelskih napada, stigli su na Kipar nakon što je izraelska vojska pokrenula kopnenu operaciju.

Bliski istok na ivici sveopšteg rata?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00

Sve više zemalja priprema se za evakuaciju svojih državljane iz Libana i poziva one koji su ostali da napuste zemlju.

Iako nijedna država još nije pokrenula evakuaciju velikih razmjera, neke su vlade organizovale čarter letove, a druge su pomogle da osiguraju mjesta na komercijalnim letovima iz Libana. Za sada su glavne tranzitne tačke Kipar i Turska.

Iranski predsjednik Masud Pezeškijan izjavio je u srijedu da ne želi rat, ali je upozorio Izrael da ne odgovara na iranski raketni napad prethodnog dana, obećavajući snažnu reakciju Teherana na svaku dalju izraelsku akciju dok raste strah od šireg regionalnog sukoba.

"Mi ne tražimo rat. Izrael nas tjera da reagujemo", rekao je Pezeškijan.

Vođa Hezbolaha 'pristao na prekid vatre'

Ministar inostranih poslova Libana tvrdi da je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah pristao na 21-dnevni prekid vatre koji su predlagali Sjedinjene Države i Francuska samo nekoliko dana prije nego što ga je Izrael likvidirao.

"Nasralah se složio, složio se", rekao je Abdalah Bou Habib za CNN.

"Složili smo se u potpunosti. Liban je pristao na prekid vatre, ali u dogovoru sa Hezbolahom. Predsjednik libanskog Predstavničkog doma Nabih Beri se konsultovao sa Hezbolahom i mi smo obavijestili Amerikance i Francuze. I rekli su nam da se Netanyahu takođe složio s izjavom koju su objavila oba predsjednika - Biden i Macron", istakao je Habib.

XS
SM
MD
LG