Dostupni linkovi

Moskovski sud produžio pritvor francuskom državljaninu optuženom za špijunažu


Laurent Vinatier, juni 2024.
Laurent Vinatier, juni 2024.

Ruski državni mediji izvijestili su 31. jula da je okružni sud Zamoskvorečje u Moskvi produžio istražni pritvor francuskom istraživaču Laurentu Vinatieru, za kojeg su ruski istražitelji rekli da je priznao krivicu za nezakonito pribavljanje informacija o ruskoj vojsci.

Francuski državljanin (48) uhapšen je u Moskvi početkom juna zbog navodnog špijuniranja i propusta da se registrira kao "strani agent".

On je na ročištu 31. jula na kojem mu je sud produžio pritvor do 5. septembra rekao da mu je istekla ruska viza. Njegovi advokati zatražili su od suda da njihovog klijenta prebaci u kućni pritvor ili ga pusti uz kauciju.

Vinatier je savjetnik koji radi za Centar za humanitarni dijalog (HD) sa sjedištem u Ženevi, neprofitnu organizaciju za rješavanje sukoba, i "redovito putuje zbog svog posla", navodi grupa.

HD je rekao da "čini sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao" i dobio pravno zastupanje za Vinatier, te da "se obraća relevantnim vladinim tijelima".

Radio France International izvijestio je ranije da je HD priznao da se Vinatier nije registrirao kao strani agent jer nije bio svjestan takve obaveze.

Rusija je dugo koristila svoje zakone o stranim agentima kako bi zatvorila domaće i međunarodne neprijatelje i kritičare.

Osuda stranog agenta može rezultirati kaznom zatvora od pet godina.

Ruski istražni odbor javno je tvrdio da se informacije koje je Vinatier prikupio "mogu koristiti protiv državne sigurnosti". Nije dao pojedinosti o informacijama.

Uz izvještaje Interfaxa, TASS-a i Radio France Internationala

XS
SM
MD
LG