Dostupni linkovi

Produžen rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske


Lična karta i vozačka dozvola koje izdaju vlasti Kosova (foto arhiv)
Lična karta i vozačka dozvola koje izdaju vlasti Kosova (foto arhiv)

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je saopštio da je produžen rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske.

Novi rok je 23. avgust, dodao je Svečlja jer, kako je istakao, vlada veliki interes za zamenu.

"Posle ovog datuma, za sve one koji ne promene vozačku dozvolu, biće preduzete mere u skladu sa relevantnim zakonima", napisao je ministar u objavi na Facebooku.

Prema njegovim rečima, do sada se za zamenu ovih dokumenata prijavilo 5.588 građana iz srpske zajednice, a samo 8. avgusta primljena su 273 zahteva.

Iz Policije Kosova su ranije napomenuli da će u skladu sa odlukama Ministarstva unutrašnjih poslova biti izricane kazne svima koji nemaju kosovske vozačke dozvole, a moguća je i konfiskacija vozila.

Na Kosovu se te kazne kreću od 500 do 1.500 eura.

Vlast u Prištini ne priznaje dokumenta koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Ipak, u nekim slučajevima se "tolerišu" jer proces integracije Srba u kosovski sistem nije u potpunosti završen.

S druge strane, Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova koja je proglašena 2008. godine i nikada nije prestala sa izdavanjem dokumenata za teritoriju Kosova.

Ali, umesto na Kosovu, lične karte, vozačke ili saobraćajne dozvole, izdaju se u policijskim upravama koje su sa Kosova izmeštene u različite gradove Srbije.

Dve strane su u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, kojim posreduje Evropska unija, postigli dogovor o priznavanju ličnih dokumenata, ali se ne precizira jasno šta će biti sa dokumentima koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Zbog toga strane često različito tumače dogovor iz Brisela.

XS
SM
MD
LG