Dostupni linkovi

Premijeri Holandije i Luksemburga ohrabruju Kosovo da prihvati zahteve EU o deeskalaciji na severu


Xavier Bettel, Vjosa Osmani i Mark Rutte, Priština, 4. jul 2023.
Xavier Bettel, Vjosa Osmani i Mark Rutte, Priština, 4. jul 2023.

Premijeri Holandije i Luksemburga, Mark Rutte i Xavier Bettel, pozvali su iz Prištine na deeskalaciju situacije na severu Kosova i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Premijeri su nakon sastanka sa kosovskim kolegom Aljbinom (Albin) Kurtijem poručili da bi Kosovo i Srbija trebalo da prihvate predlog EU o smirivanju tenzija.

"Verujem da je tako nešto neophodno ne samo zarad mira i stabilnosti u regionu, već i zbog daljeg napretka ka evropskim integracijama", rekao je Rutte novinarima.

Bettel je, pak, ocenio kako "nijedna strana neće pobediti ako dođe do sukoba".

Kurti je poručio da želi dobrosusedske odnose sa Srbijom, ali da je za tako nešto neophodna i realizacija Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ovaj sporazum je postignut krajem februara na osnovu predloga EU, a sredinom marta je dogovoren i Aneks za njegovu implementaciju.

"Želimo evropsko rešenje i za to imamo Osnovni sporazum od 27. februara i Aneks za implementaciju od 18. marta koji želimo da se sprovede u potpunosti, bez odlaganja i bez (postavljanja) uslova", rekao je on.

U međuvremenu, Rutte i Bettel su se sastali i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, koja je izrazila spremnost da se smirivanje situacije na severu postigne raspisivanjem novih izbora.

Situacija na severu Kosova je pogoršana krajem maja kada se lokalno srpsko stanovništvo, koje čini većinu u tom region, oštro usprotivilo odluci kosovskih vlasti da pomogne albanskim gradonačelnicima da uđu u opštinske zgrade.

Srbi su poslednje aprilske izbore bojkotovali i zato ne prihvataju rezultate.

Situacija je eskalirala 29. maja kada je došlo do sukoba Srba i pripadnika vojne Misije NATO-a na Kosovu (KFOR). Tom prilikom je bilo na desetine povređenih na obe strane.

Evropska unija, koja posreduje dijalogom o normalizaciji odnosa, traži hitnu deeskalaciju, odnosno povlačenje specijalnih jedinica policije Kosova iz opštinskih zgrada i raspisivanje novih izbora na kojima bi Srbi sa severa učestvovali.

Rutte i Bettel su se dan ranije sastali i sa liderima Srbije, odakle su takođe pozvali na deeskalaciju situacije.

Bettel je u Beogradu izrazio i uverenje da će u narednim danima i nedeljama biti postignut napredak oko krize na severu Kosova, uz napomenu da se nada da više neće biti potrebe da se priča o pritiscima kako bi se pronašlo rešenje.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da sa premijerima Holandije i Luksemburga ne deli iste stavove o Kosovu te da je pozicija zvaničnog Beograda teška.

XS
SM
MD
LG