Dostupni linkovi

Zapaljena kuća na severu Kosova koju je izgradila Vlada


Zapaljena kuća u multietničkom Mikronaselju u Severnoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova
Zapaljena kuća u multietničkom Mikronaselju u Severnoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova

U multietničkom Mikronaselju u Severnoj Mitrovici, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova, zapaljena je jedna kuća u ranim jutarnjim časovima, saopštio je ministar Administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi).

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio i zamenik direktora Policije Kosova za region sever Veton (Elshani) Eljšani, uz napomenu da je podmetnut požar koji je ugašen, te da su oštećena ulazna vrata kuće.

„Sumnjamo da se radi o podmetnutom požaru i da je požar izazvan molotovljevim koktelom“, rekao je Eljšani, te dodao da policija radi na rasvetljavanju slučaja.

Ministar Krasnići je na svom Facebook nalogu napisao da je kuća izgrađena od strane Vlade Kosova, kako bi se podržao povratak stanovnika u ovo multietničko naselje.

Eljbert Krasnići (arhiva)
Eljbert Krasnići (arhiva)

Optužio je predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, da podstiče etničku netrpeljivost.

Vlada Kosova je od početka godine počela sa izgradnjom kuća na severu za raseljene Albance. Povratak Srba u opštinama južno traje duže od 20 godina, ali se prema podacima Ministarstva za zajednice i povratak vratilo oko 30.000 od blizu 200.000 raseljenih.

Takođe se srpskim povratnicima pale izgrađene kuće a RSE je jula prošle godine pisao o takvom slučaju, kada je Svetislavu Joziću u selu Verić na teritoriji opštine Istok zapaljena kuća.

Na to su reagovale strane diplomate, medu kojima i ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffry Hovenier) uz poruku da svako ima pravo na povratak.

"Međunarodna zajednica jako ozbiljno shvata pravo raseljenih da se vrate na Kosovo. To pravo deo je kosovskih zakona, kao i drugih međunarodnih institucija”, rekao je tada Hovenier.

XS
SM
MD
LG