Dostupni linkovi

Kurti: Radimo sve potrebne konsultacije za otvaranje mosta na Ibru


Premijer Kosova, Aljbin Kurti
Premijer Kosova, Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da njegova vlada nastavlja konsultacije i razgovore sa saveznicima u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko rijeke Ibar u Mitrovici čiji južni dio, naseljen albanskom većinom, a sjeverni srpskom većinom.

Govoreći na sjednici vlade u srijedu, 28. avgusta Kurti je najavio da će Kosovo sljedeće nedelje posjetiti dva ministra inostranih poslova zemalja članica NATO saveza, dok takođe dolazi i pomoćnik generalnog sekretara za operacije NATO-a Tomas Gofus.

Kurti nije nagovijestio koji ministri zemalja članica vojnog saveza će posjetiti Prištinu.

On je upozorio da je danska delegacija Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u poseti Kosovu 28. avgusta.

"Na svim ovim sastancima, naravno, razgovara se i o pitanju otvaranja centralnog mosta preko rijeke Ibar u Mitrovici, za šta radimo sve neophodne konsultacije, kao i naš domaći zadatak, kao što je rukovanje prednacrtom za stabilnost, fizički pregled mosta, dok čekamo konačni izvještaj, do priprema za prilagođavanje izgleda i čišćenje okoline", rekao je Kurti.

Kurti se dan ranije sastao sa šefom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju, admiralom Stjuartom Munšom, sa kojim je razgovarao o bezbjednosti u zemlji.

Vlada Kosova je početkom avgusta saopštila da namjerava da otvori most preko rijeke Ibar za saobraćaj vozila, jer je otvoren samo za pješake.

Posjete zvaničnika NATO i drugih Kosovu dešavaju se u trenutku kada su se SAD, Evropska unija, ali i misija vojnog saveza Kfor usprotivile namjeri Vlade Kosova da otvori most u ovom trenutku.

Kfor je, kao i EU, tražio da se ovo pitanje riješi u Briselskom dijalogu.

NATO mirovna misija na Kosovu je takođe nekoliko puta upozorila da neće oklijevati da reaguje na razvoj događaja u vezi sa bezbjednošću.

Italijanski vojnici Kfora patroliraju mostom preko rijeke Ibar, a u blizini su i pripadnici kosovske policije.

XS
SM
MD
LG