Dostupni linkovi

Situacija na Kosovu u vrhu evropske agende cele nedelje


Josep Borrell i Miroslav Lajčak
Josep Borrell i Miroslav Lajčak

Tenzije na Kosovu i dijalog koji vodi Evropska unija (EU) o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije biće tema razgovora na nekoliko sastanaka na visokom nivou u EU ove nedelje, a započinju već susretom ministara spoljnih poslova u ponedeljak.

Šefovi diplomatija država članica EU u ponedeljak će, prema izvorima iz Brisela, razmeniti mišljenja o dijalogu Beograda i Prištine, u svetlu nastavka i povećanja tenzija na severu Kosova".

Očekuje se da prilikom rasprave visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) podnese izveštaj o njegovim nedavnim sastancima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti), kao i o merama koje je EU uvela protiv članova kosovske vlade.

Uoči početka sastanka Borelj je izjavio da su Kosovo i Srbija visoko na agendi EU ovih dana.

Prema diplomatskim izvorima Radija Slobodna Evropa (RSE), ne očekuju se nikakvi formalni zaključci ili odluke, osim rasprave o mjerama koje evropski blok može poduzeti kako bi uvjerio strane da odmah preduzmu korake za smanjenje tenzija.

Iako je planirana od ranije, rasprava se održava nakon hitnog kriznog sastanka koji je održan 22. juna u Briselu, kada je Borelj odvojeno razgovarao sa liderima Kosova i Srbije kako bi se pronašlo rešenje za tenzije na severu Kosova. Ovaj sastanak nije doneo nikakav rezultat a Vučić je odbio da se direktno sastane sa Kurtijem.

Dan nakon ovog sastanka, evropski šef diplomatije je u petak 23. junasaopštio da se eskalacija na severu Kosova nastavlja i postaje opasna, te da EU neće to tolerisati. Borelj je na Tviteru naveo da je "veoma uznemiren situacijom na severu Kosova", pominjući hapšenja kosovskih Srba, marširanje Kosovskih bezbednosnih snaga (KSB) u Južnoj Mitrovici, te oštru retoriku koja je usledila iz Srbije.

Tenzije od kraja maja

Tenzije na severu Kosova su porasle od 26. maja, kada su novi albanski predsednici opština na severu - naseljenih većinom Srbima - ušli u zgrade opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Lokalno srpsko stanovništvo, koje je bojkotovalo izbore, tome se usprotivilo i usledili su kontinuirani protesti ispred opština.

Tenzije su još više porasle kada su vlasti Srbije uhapsile trojicu pripadnika kosovske policije. Kosovo je kazalo da se radi o otmici, Srbija je rekla da su policajci uhapšeni na teritoriji Srbije.

Kosovske vlasti poslednjih dana uhapsile su nekoliko pripadnika srpske zajednice, koji su navodno učestvovali u nasilju nad pripadnicima NATO misije na Kosovu, KFOR-a, Kosovske policije i novinarima koji izveštavaju sa severa.

Srbija i pripadnici srpske zajednice na Kosovu ova hapšenja smatraju samovoljnim.

Sastanci koji još slede

Međunarodna zajednica je zatražila od Kosova i Srbije da hitno smanje tenzije i da Priština organizuje nove izbore.

Situacija na Kosovu i dijalog koji vodi EU biće tema razgovora na nekoliko drugih sastanaka na visokom nivou u EU ove nedelje, sa kojih će Kosovo i Srbija biti pozvani da odmah smanje tenzije i vrate se dijalogu.

Međutim, očekuje se i da dvije zemlje budu upozorene na posljedice koje mogu imati, ukoliko ne pokažu volju za opreznim i konstruktivnim ponašanjem.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i generalni direktor Evropske komisije u Direkciji za proširenje Jan Koopman učestvovaće već u utorak, 27. juna, u Evropskom parlamentu u raspravi o najnovijim dešavanjima u odnosima između Kosova i Srbije.

Ova rasprava će se održati u Odboru za vanjsku politiku i tamo se očekuje razgovor o nedavnim sastancima Borelja sa Kurtijem i Vučićem, ali i o merama koje je Evropska komisija već počela da preduzima prema Kosovu, kao kaznenoj meri zbog situacije na severu. Do sada je, naime,otkazano nekoliko zajedničkih sastanaka Evropske komisije i Kosova.

Kosovo i Srbija će biti i na dnevnom redu predstojećeg samita lidera EU koji je zakazan za 29. i 30. juni.

Prema nacrtu zaključaka, u koji RSE ima uvid, 27 šefova država i vlada EU bi trebalo da osude nasilne incidente na severu Kosova i pozovu na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je već istakla EU.

"Kao naredni korak neophodni su: nastavak dijaloga uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik Borelj i brza implementacija Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice", navodi se u nacrtu zaključaka koje treba da usvoje šefovi država i vlada članica EU na kraju samita.

Kosovo u vrhu briselske agende, prema navodima diplomata EU za RSE, pokazuje posvećenost, ali i brigu koju blok ima za situaciju na Kosovu i za odnose Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG