Dostupni linkovi

Predstavnički dom optužio Trumpovog saradnika za nepoštovanje Kongresa


Steve Bannon
Steve Bannon

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je 21. oktobra da je Stiv Benon (Steve Bannon), dugogodišnji politički saradnik i savetnik bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) kriv za nepoštovanje Kongresa zbog odbijanja da sarađuje u istrazi nasilnog upada Trampovih pristalica u Kongres 6. januara.

Donji dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je sa 229 glasova za, i 202 protiv, a devetoro republikanaca se pridružilo demokratama u preporuci da se protiv Benona podigne krivična optužnica.

Pitanje sada prelazi u nadležnost Sekretarijata za pravosuđe, gde sekretar za pravosuđe Merik Garland (Merrick Garland) donosi končanu odluku o tome da li će se protiv Stiva Benona podići otpužnica.

Benon je odbio da se odazove na pozive komisije da svedoči i dostavi dokumenta, pozivajući se na Trampovo insistiranje da su njegove komunikacije zaštićene pravnom doktrinom nazvanom izvršna privilegija.

"Kakav bi se presedan postavio za Predstavnički dom ako bismo dozvolili jednom svedoku da nas ignoriše?", pitao je demokrata Beni Tompson (Bennie Thompson), predsedavajući komisije, u debati pre glasanja.

Zajedno sa Tompsonom, debatu je vodila i republikanska članica Predstavičkog doma Liz Čejni (Cheney), što je bio jedan od retkih primera dvostranačke saradnje.

Ipak, većina republikanskih kongresmena nije glasala da je Benon kriv za nepoštovanje Kongresa.

Odluka Sekretarijata za pravosuđe bi svakako uticala ne samo na efikasnost istrage o konkretnom slučaju upada u Kongres, već i na sposobnost Kongresa da od drugih organa vlasti traži da nešto preduzmu.

Trumpove nasilne pristalice savladale osiguranje američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

I ako Sekretarijat ne odluči da pravno goni Benona, Kongres može da pokrene građansku parnicu na sudu.

Tramp je tokom poslednjih dana svog predsedavanja apelovao na pristalice na skupu u blizini Bele kuće da se "pakleno bore" kako bi blokirali potvrđivanje pobede aktuelnog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Ubrzo nakon toga, više od 800 Trampovih pristalica upalo je na Kapitol, od kojih su neki uništavali zgradu i sukobili se sa policijom.

Više od 600 ljudi je optuženo za niz prekršaja. U incidentu je poginulo pet osoba.

Tramp je pokušao da spreči istragu Odbora o tome šta je izazvalo nerede i njegovu ulogu u njima. On je pozvao Benona i druge bivše pomoćnike koje je Odbor pozvao da odbiju te pozive, tražeći egzekutivnu privilegiju za dokumente Bele kuće, iako je napustio funkciju 20. januara.

Benon je bio Trampov glavni strateg u Beloj kući tokom prvih sedam meseci 2017, a ostao je jedan od njegovih najglasnijih pristalica.

Izvor: AP, VOA
XS
SM
MD
LG