Dostupni linkovi

Vučić 'se nada' kineskoj fabrici vozova u Srbiji


Radnik šeta na mestu rekonstrukcije železničke pruge između Budimpešte i Beograda, u Beogradu, Srbija, 28. novembar 2017.
Radnik šeta na mestu rekonstrukcije železničke pruge između Budimpešte i Beograda, u Beogradu, Srbija, 28. novembar 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija "nada kineskoj fabrici vozova" i da su partnerima iz Kine već ponudili neke lokacije u Srbiji.

"Nadam se fabrici vozova i radimo na tome, još nismo dovoljno spremni iz mnogo razloga, ali radimo na tome", rekao je Vučić 7. juna u izjavi za medije na predstavljanju novog kineskog brzog voza "Soko".

Reč je o vozu brzine do 200 kilometara na sat, kojim će, prema Vučićevim rečima, građani Srbije "najkasnije od 1. decembra" moći da stignu od Beograda do Subotice, na krajnjem severu zemlje, kod granice sa Mađarskom, za sat i deset minuta.

U toku je i izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta, koja je deo kineskog strateškog projekta "Pojas i put". Projekat izgradnje brze pruge, procenjen na dve milijarde dolara, započet je 2014. u Beogradu, na samitu šesnaest država centralne i istočne Evrope i Kine, a ugovor o modernizaciji prve deonice potpisan je 2017. u Pekingu.

Za sada je u Srbiji izgrađena deonica od Beograda do Novog Sada, a u toku su radovi od Novog Sada do graničnog prelaza Kelebija sa Mađarskom, u dužini od 108,2 kilometara. Sredstva za izgradnju te deonice su obezbeđena iz kineskog kredita, a trebalo bi da budu završeni do 2025. godine. Izgradnja će koštati 1,2 milijarde dolara.

Vučić je sa predsednikom Kine Si Đinpingom (Xi Jinping) koji je u okviru evropske turneje početkom maja posetio Srbiju, potpisao izjavu o podizanju saradnje - sa nivoa strateškog partnerstva na "izgradnju zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri".

Si Đinping je tokom posete Beogradu rekao da je Srbija prva evropska zemlja sa kojom Kina gradi zajednicu sa zajedničkom budućnošću.

Dve zemlje se međusobno podržavaju na međunarodnom planu, a zvanični Beograd računa na podršku Kine po pitanju Kosova, čiju nezavisnost ne priznaje.

Evropska unija je više puta upozoravala Srbiju da, kao kandidat za članstvo u bloku, vodi računa o transparentnosti saradnje sa Kinom, pre svega u oblasti infrastrukture.

O lokalnim izborima u Srbiji

Komentarišući lokalne izbore 2. juna za koje predstavnici opozicije i domaći posmatrači tvrde da je zabeležen niz neregularnosti, od organizovanog dovođenja građana na biračka mesta, do kupovine glasova, Vučić je rekao da su za njega izbori "završeni".

"Posao je na državnim organima i institucijama, a ko će kako da formira vlast... Rekao sam i jednima i drugima šta mislim da je najbolje i da vode računa o narodu. Nemam snage da to pratim", rekao je Vučić 7. juna.

Izbori u Srbiji su održani 2. juna u 89 gradova i opština, a vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobedu u većini gradova i opština. U pojedinim gradovima i opštinama opozicione stranke koje su izašle na izbore optužuje vlast za "prekrajanje izborne volje građana", što predstavnici vlasti demantuju.

Evropska unija je 6. juna pozvala vlast u Beogradu da primeni sve preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za unapređenje izbornog procesa.

Šef Posmatračke misije ODIHR-a Lamberto Zanijer (Zannier) saopštio je nakon izbora na predstavljanju preliminarnih zaključaka da su na izborni proces u Srbiji negativno uticali "široko rasprostranjeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba državnih resursa i medija koji su favorizovali vladajuću koaliciju".

Nakon izbora u decembru, međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG