Dostupni linkovi

EU insistira na primeni svih preporuka ODIHR-a, pažljivo pratila lokalne izbore u Srbiji


Glasanje na loklanim izborima u Beogradu, 2. jun 2024.
Glasanje na loklanim izborima u Beogradu, 2. jun 2024.

Evropska unija (EU) pažljivo prati situaciju oko lokalnih izbora održanih u Srbiji 2. juna i poziva vlasti da u potpunosti primene sve preporuke Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol EU Peter Stano.

"Puna primena preporuka ODIHR-a ostaje prioritet i spremni smo da podržimo Srbiju u primeni ovih preporuka", naveo je Stano u pisanom odgovoru na upit RSE.

On je istakao da EU uzima u obzir preliminarne nalaze i zaključke međunarodnih posmatrača iz ODIHR-a, prema kojima su "izbori bili dobro vođeni i ponudili biračima širok spektar političkih alternativa", ali isto tako ukazuju da su na izborni proces negativno uticali ,"široko rasprostranjeni pritisak na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa i medijska pristrasnost u korist vladajuće koalicije".

"U svetlu preliminarnih nalaza i zaključaka ODIHR-a, EU podseća da izborni proces zahteva dalje opipljivo unapređenje i dalju reformu, pošto je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU", naveo je Stano.

Dodao je da ohrabruju međustranački dijalog i dalji rad na primeni preporuka ODIHR-a kako bi se unapredio izborni proces u Srbiji.

U tom konkteksu, EU, prema njegovim rečima, očekuje "jasno vremenski ograničeno sprovođenje konkretnih mera za unapređenje izbornog okvira u Srbiji".

"Prioritet se mora dati smislenoj reviziji biračkog spiska i pristupa medijima, pitanjima koja su od vitalnog značaja za poverenje javnosti u izborni proces", ukazao je portparol EU.
On je istakao da nadležni organi na nacionalnom niovu "moraju da transparentan način da prate verodostojne izveštaje o incidentima i nepravilnostima".


Izbori u Srbiji su održani 2. juna u 89 gradova i opština, a vladajuća Srpska napredna stranka proglasila je pobedu u većini gradova i opština.

Opozicione stranke i domaći posmatrači ukazali su na niz nepravilnosti tokom izbornog dana, od organizovanog dovođenja građana na biračka mesta do kupovine glasova. Vladajuća Srpska napredna stranka demantovala je tvrdnje opozicije i posmatrača o izbornim neregularnostima.

Izbori u Beogradu su 2. juna ponovljeni jer nijedna koalicija nije osvojila većinu da formira vlast.

Nakon izbora u decembru, međunarodni i domaći posmatrači zabeležili su nepravilnosti na izborima. ODIHR je izdao 25 preporuka vlastima Srbije za poboljšanje izbornih uslova.

XS
SM
MD
LG