Dostupni linkovi

U Pekingu oboren rekord po broju sati ispod nula stepeni


Radnik čisti sneg na parkingu, Peking, 22. decembar 2023.
Radnik čisti sneg na parkingu, Peking, 22. decembar 2023.

U glavnom gradu Kine oboren je rekord broja sati s temperaturama ispod nula stepeni u decembru iz 1951. godine, nakon što je hladan talas zahvatio delove zemlje i izazvao mećave, spuštajući temperature na najniže zabeležene nivoe.

U severnim i severoistočnim delovima Kine zabeležena je rekordna hladnoća prošle nedelje, a u nekim oblastima na severoistoku temperatura je bila minus 40 Celzijusa i niže, pošto je hladan vazduh došao s Arktika.

Meteorološka opservatorija u Pekingu do nedelje je zabeležila više od 300 sati temperatura ispod nule od 11. decembra, što je najviše u mesecu od kada su počeli da se beleže podaci 1951. godine, naveo je list Pekinški dnevnik.

Glavni grad je takođe imao devet uzastopnih dana na temperaturama ispod minus 10 stepeni u tom periodu, dodaje list.

Nekoliko gradova u centralnoj kineskoj provinciji Henan, jugozapadno od Pekinga, zadesila je kriza u snabdevanju grejanjem.

U gradu Đaocuo, koji ima više od milion stanovnika, došlo je do kvara u komunalnom preduzeću koje obezbeđuje grejanje, zbog čega će biti obustavljeno grejanje u većini kompanija osim za ključne službe poput bolnica i domova za stare, a takođe će restrikcijama biti zahvaćeni i neke stambene oblasti, javili su državni mediji.

Druga dva grada u Henanu – Pujang i Pingdingšan – već su obustavila snabdevanje grejanjem vladinim odeljenjima i administrativnim institucijama kako bi dali prednost stanovima, saopštile su lokalne vlasti.

Vremenska prognoza pokazuje da su temperature u tri grada u nedelju ispod nule. Temperature u nekoliko drugih oblasti u Henanu će tokom vikenda pasti na minus 15 stepeni Celzijusa, saopštila je u subotu meteorološka uprava centralne provincije.

Očekuje se da će topli vazduh doći sa severa zemlje na jug i podići temperature posle vikenda.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG