Dostupni linkovi

Ukrajina razgovarala s Kinom o izgledima za mir sa Rusijom


Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba, Kijev, 27. januar 2024.
Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba, Kijev, 27. januar 2024.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba razgovarao je sa svojim kineskim kolegom o mogućnostima mira u skoro dvogodišnjem ratu između Kijeva i Rusije.

Ova diskusija je dio napora Ukrajine da ojača odnose sa Pekingom.

"Sastao sam se sa kineskim kolegom, Wang Yijem, kako bih razgovarao o bilateralnim odnosima, trgovini i potrebi obnavljanja pravednog i trajnog mira u Ukrajini", napisao je Kuleba na društvenoj mreži X, ranije poznatom kao Twitter. Razgovor je vođen tokom Konferencije o sigurnosti u Minhenu.

Kuleba je rekao da je razgovarao o planovima Ukrajine da održi svjetski mirovni samit, za koji je Švicarska pristala biti domaćin. On je rekao da su se sa kineskim kolegom "složili oko potrebe da se održe kontakti Ukrajine i Kine na svim nivoima i da nastavimo naš dijalog".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije objavilo detalje razgovora Vang-Kulebe. Međutim, tokom obraćanja u Minhenu, Wang je rekao da je Kina insistirala na promovisanju mirovnih pregovora i da igra pozitivnu ulogu u obnavljanju mira, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva objavljenom u nedelju.

Ukrajina je nastojala ojačati odnose s Pekingom i dobiti podršku Kine za ukrajinski mirovni plan od 10 tačaka koji se fokusira na povlačenje ruskih trupa s okupiranih teritorija, obnavljanje granica iz 1991. nakon raspada Sovjetskog Saveza i stvaranje okvira koji bi Moskvu smatrao odgovornom za svoje postupke.

Kina, koja je rekla da ima "strateško partnerstvo" sa Rusijom, prošle godine je predstavila sopstveni mirovni plan koji poziva na prekid vatre, pregovore i ukidanje sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Plan Pekinga je dobio malu podršku.

XS
SM
MD
LG