Dostupni linkovi

Tišina i jake snage sigurnosti u Kini na godišnjicu Tjenanmena


 Policajci na Tjenanmen trgu u Pekingu, 4. juna 2024.
Policajci na Tjenanmen trgu u Pekingu, 4. juna 2024.

Kontrolni punktovi i redovi policijskih vozila u utorak 4. juna poredani su duž glavnog puta koji vodi do trga Tjenanmen u Pekingu na 35. godišnjicu krvavog gušenja prodemokratskih protesta.

Kina je dugo poništavala svako sjećanje na ubistva, kada je kineska vlada naredila vojsci da prekine višemjesečne proteste i podrži komunističku vlast. Procjenjuje se da je oko 180.000 vojnika i naoružane policije u tenkovima i oklopnim vozilima pucalo na masu dok su se gurale prema Tjenanmen trgu.

Broj poginulih je do danas nepoznat. Vjeruje se da su stotine, ako ne i hiljade ubijene u operaciji koja je počela noć prije i završena ujutro 4. juna 1989.

Represije su postale prekretnica u modernoj kineskoj istoriji, okončavši krizu u korist tvrdolinijaša Komunističke partije koji su zagovarali kontrolu umjesto političkih reformi.

U cijeloj Kini, ovaj događaj ostaje osjetljiva i tabu tema koja je strogo cenzurisana, a svako spominjanje na društvenim mrežama se briše.

Majke Tjenanmena, grupa koju su osnovale porodice žrtava, putem interneta su apelirali na kinesku vladu da objavi imena onih koji su umrli, da isplati odštetu žrtvama i njihovim rođacima i traži pravnu odgovornost odgovornih.

"Tragedija od 4. juna je istorijska tragedija s kojom se kineska vlada mora suočiti i objasniti je svom narodu, a neki ljudi u Vladi u to vrijeme trebali bi biti zakonski odgovorni za neselektivno ubijanje nevinih", rekla je skupina u pismu potpisanom od strane 114 članova obitelji i objavljenom na svojoj web stranici, koja je blokirana u Kini.

Spomenici Tjenanmena također su uklonjeni u Hong Kongu - godinama jedinom mjestu u Kini gdje su se mogla održati bdijenja.

Policija je upotrijebila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti kako bi uhapsila osam osoba tokom prošle sedmice zbog objava na društvenim mrežama kojima se obilježava godišnjica.

Nekoliko prodemokratskih aktivista reklo je za Associated Press da se policija raspitivala o njihovim planovima za utorak.

Komemorativni događaji porasli su u inostranstvu kao odgovor na utišavanje glasova u Hong Kongu. Bdijenja su planirana u Washingtonu, Londonu, Brisbanu i Taipeiu među ostalim gradovima ove godine.

XS
SM
MD
LG