Dostupni linkovi

Kineska vojska vežba opkoljavanje Tajvana


Kineske vojne pomorske snage u tajvanskom moreuzu, april 2023.
Kineske vojne pomorske snage u tajvanskom moreuzu, april 2023.

Kineska vojska počela je u subotu, 8. aprila, trodnevne vojne vežbe u kojima demonstrira opkoljavanje Tajvana.

Peking, koji na Tajvan gleda kao na otcepljenu kinesku provinciju, nazvao je operaciju "strogim upozorenjem" vladi ostrva.

Vežbe su počele nekoliko sati nakon što se predsednica Cai Ing-ven vratila sa putovanja u Sjedinjene Države, gde se sastala sa predsednikom Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih država ranije tokom nedelje.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su 42 kineska vojna aviona i osam brodova prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza.

Linija je nezvanična linija razdvajanja između kineske i tajvanske teritorije.

Kineski državni mediji objavili su da će tokom vojnih vežbi "istovremeno organizovati patrole i napredovanje oko ostrva Tajvan, formirajući svestrano opkoljavanje i položaj odvraćanja“.

Dodaje se da je kineska vojska rasporedila "raketnu artiljeriju velikog dometa, pomorske razarače, raketne čamce, lovce vazduhoplovnih snaga, bombardere, ometače i dopunjače goriva".

Nazvana "Ujedinjeni oštri mač", trodnevna operacija trajaće do ponedeljka, saopštila je komanda Narodne oslobodilačke armije (NOA).

Tajvanska predsednica Cai Ing-ven Cai odmah je osudila vežbe, obećavajući da će sarađivati sa "SAD i drugim zemljama istog stava" suočenim sa "kontinuiranim autoritarnim ekspanzionizmom".


Kina šalje avione, brodove i osoblje u "pomorske oblasti i vazdušni prostor Tajvanskog moreuza, uz severnu i južnu obalu ostrva, i na istok ostrva“, rekao je Ši Jin, portparol NOA.

Vežbe u ponedeljak će uključivati vežbe gađanja uz obalu kineske provincije Fuđijan, koja je blizu Tajvana, saopštile su lokalne pomorske vlasti.

Manevri su usledili nakon sastanka predsednice Cai i predsednika američkog Predstavničkog doma Kevina Makartija (McCarthy) u Kaliforniji.

Kina gleda na demokratski Tajvan sa samoupravom kao na deo svoje teritorije i obećala je da će ga jednog dana zauzeti, ako bude potrebno, silom.

"Ove operacije služe kao strogo upozorenje protiv dosluha između separatističkih snaga koje traže 'nezavisnost Tajvana' i spoljnih snaga i protiv njihovih provokativnih aktivnosti", rekao je Ši iz NOA.

"Operacije su neophodne za očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine", naglasio je.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su u subotu oko ostrva otkriveni osam kineskih ratnih brodova i 42 borbena aviona.

Ministarstvo je osudilo "takve iracionalne radnje", dodajući da su otkrili 29 aviona koji su prešli srednju liniju Tajvana, što je najveći broj do sada ove godine.

Kina je koristila posetu tajvanske predsednice SAD kao "izgovor za izvođenje vojnih vežbi, što je ozbiljno narušilo mir, stabilnost i bezbednost u regionu", saopštilo je ministarstvo.

Vežbe su takođe usledile nakon odlaska francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i šefice EU Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen) iz Pekinga, koji su bili u u službenoj poseti Kini kako bi pozvali Si Đinpinga da pomogne da se okonča rat u Ukrajini.

Kina je prošlog avgusta rasporedila ratne brodove, rakete i borbene avione oko Tajvana u svojoj najvećoj demonstraciji sile poslednjih godina, nakon putovanja na ostrvo Makartijeve prethodnice, Nensi Pelosi (Nancy Pelosi).

Makarti je prvobitno planirao da i sam ode na Tajvan.

Odluka da se umesto toga sastane u Kaliforniji posmatrana je kao kompromis koji bi podvukao podršku Tajvanu, ali izbegao rasplamsavanje tenzija sa Pekingom.


Cai se vratila na Tajvan u petak nakon što je posetila zvanične diplomatske saveznike na svom ostrvu u Latinskoj Americi, sa dve posete u SAD koje su uključivale sastanke sa Makartijem i drugim zakonodavcima.

Nekoliko sati pre sastanka sa Makartijem u sredu, Kina je poslala svoj nosač aviona Šandong kroz jugoistočne vode Tajvana na putu ka zapadnom Pacifiku.

Peking je u petak saopštio da je "Tajvan neodvojivi deo Kine", nakon što je više puta upozoravao na sastanak Cai-Makarti.

XS
SM
MD
LG