Dostupni linkovi

Kineski predsjednik odlazi na samit Šangajske organizacije za suradnju


Kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Tokaev (lijevo) s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, oktobar 2023.
Kazahstanski predsjednik Qasym-Zhomart Tokaev (lijevo) s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, oktobar 2023.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će početkom jula predsjednik Xi Jinping prisustvovati 24. samitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO) u Astani, glavnom gradu Kazahstana.

Najavljeno je također, da će kineski predsjednik od 2. do 6. jula boraviti u službenoj posjeti Kazahstanu i Tadžikistan,

Na web stranici kineskog Ministarstva navedeno je da će posjeta Kazahstanu i Tadžikistanu biti upriličena na poziv vodstava tih država srednje Azije.

Političku i sigurnosnu grupu Šangajska organizaciju za suradnju pokrenule su Kina i Rusija 2001. godine.

Samit te organizacije, 3. i 4. jula, bit će, kako se očekuje, fokusiran na ekonomska i energetska pitanja, ali i na suočavanje s posljedicama ruskog rata protiv Ukrajine.

Peking je nastavio i intenzivirao suradnju s Moskvom otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, nekoliko dana nakon što su Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili partnerstvo "bez ograničenja", djelomično kako bi se suprotstavili moći Zapada.

Rusija je bila najveći trgovinski partner Kazahstana kada je izbio rat, a napad na Ukrajinu i međunarodna reakcija postavili su dodatne izazove za kazahstansku diplomaciju, društvo i ekonomiju jer je nastojala zadržati neutralnost.

Nedavni izvještaj Atlantskog vijeća, think tanka iz Washingtona, navodi da Kina eksperimentira sa širenjem autoritarnog modela na druge zemlje.

Kina i Tadžikistan obećali su u maju da će osnažiti bilateralnu suradnju.

Kina je obećala milijarde dolara za megaprojekte u nekim od najsiromašnijih područja centralne Azije, uključujući glavnu autocestu Kina-Kirgistan-Uzbekistan, koja je među najambicioznijim u Pekingu.

Jedna kineska kompanija pokrenula je izgradnju velike solarne elektrane u Tadžikistanu, a Kina je, također,uložila velike iznose u elektroenergetske i druge infrastrukturne projekte u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG