Dostupni linkovi

Kina i Rusija započele zajedničku vojnu vežbu


Brod kineske mornarice Jinan u Pomorskom muzeju u Kingdau, kineska provincija Šandong, 23. aprila 2024. Ilustrativna fotografija
Brod kineske mornarice Jinan u Pomorskom muzeju u Kingdau, kineska provincija Šandong, 23. aprila 2024. Ilustrativna fotografija

Kineske i ruske pomorske snage započele su 14. jula zajedničku vežbu u vojnoj luci na jugu Kine, javila je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

Vežbe se održavaju nekoliko dana nakon što su saveznici iz NATO-a nazvali Peking "odlučujućim pokretačem" rata u Ukrajini.

Kinesko ministarstvo odbrane je u kratkom saopštenju navelo da su snage obe strane nedavno patrolirale zapadnim i severnim Tihim okeanom i da operacija nema nikakve veze sa međunarodnim i regionalnim dešavanjima i da vežbe nemaju za cilj napad na neku zemlju.

Vežbe, koja su počele u provinciji Guangdong i očekuje se da će trajati do sredine jula, imale su za cilj da pokažu sposobnosti mornarice u rešavanju bezbednosnih pretnji i očuvanju mira i stabilnosti na globalnom i regionalnom nivou, izvestila je 13. jula državna televizija CCTV.

Kako prenosi ova televizija, one obuhvataju protivraketne vežbe, udare sa mora i protivvazdušnu odbranu.

Novinska agencija Sinhua izvestila je da su kineske i ruske pomorske snage izvele vojnu simulaciju na mapi i vežbe taktičke koordinacije nakon ceremonije otvaranja u gradu Žanjiang (Zhanjiang).

Zajedničke vežbe su usledile nakon najnovijih tenzija Kine sa NATO saveznicima prošle nedelje.

Završno saopštenje, koje su odobrile 32 članice NATO-a na samitu u Vašingtonu, jasno je stavilo do znanja da Kina postaje fokus vojnog saveza nazivajući Peking "odlučujućim pokretačem" ruskog rata protiv Ukrajine.

Kao odgovor, Kina je optužila NATO da traži bezbednost na račun drugih i poručila alijansi da ne stvara isti "haos" u Aziji. Njeno ministarstvo spoljnih poslova smatra da Kina ima fer i objektivan stav o ratu u Ukrajini.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG