Dostupni linkovi

Kina poslala desetine ratnih aviona iznad Tajvana


Borbeni avion J-15 na nosaču polijeće sa Liaoninga, prvog kineskog nosača aviona
Borbeni avion J-15 na nosaču polijeće sa Liaoninga, prvog kineskog nosača aviona

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su 32 kineska vojna borbena aviona otkrivena oko ostrva u posljednja 24 sata.

Ovo je drugi najveći broj kineskih dronova otkrivenih iznad samoupravnog ostrva ove godine.

Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana je također saopštilo da je u posljednja 24 sata oko Tajvana otkriveno pet brodova kineske mornarice.

Trinaest aviona je "prešlo srednju liniju u Tajvanskom moreuzu", dodaje se u saopštenju.

Ova linija je nezvanična granica između Kine i Tajvana.

Tajvanske oružane snage su "pratile situaciju i rasporedile patrolnu letjelicu, mornaričke brodove i raketne odbrambene sisteme kao odgovor na otkrivene aktivnosti".

Krajem januara i početkom februara, ovo ministarstvo je otkrilo 33 kineska borbena aviona oko ostrva – rekordan broj aviona otkriven ove godine.

Otkrivanje ovih aviona uslijedilo je nakon predsjedničkih izbora 13. januara, na kojima je pobijedio aktuelni potpredsjednik Lai Ching-te, kojem se Peking protivi.

Tajvan je prošlog mjeseca rekao da je oko ostrva otkriveno 11 kineskih ratnih brodova- najveći broj ove godine, dok su se Tajpej i Peking sukobili zbog incidenta s ribarskim čamcem. Kineski ribarski brod, sa četiri osobe na njemu, potonuo je 14. februara u blizini Tajvana dok ga je progonila tajvanska obalska straža. Tokom ovog incidenta dvije osobe su poginule, a dvije su pobjegle.

Ovaj incident se dogodio u vrijeme kada su tenzije između Kine i Tajvana visoke.

Kina smatra Tajvan svojim dijelom i ne isključuje mogućnost da jednog dana preuzme kontrolu nad njim, makar i silom.

XS
SM
MD
LG