Dostupni linkovi

KFOR i Srpska lista o sigurnosnim dešavanjima na Kosovu


Pripadnici KFOR-a u Sjevernoj Mitrovici, Kosovo (fotoarhiva)
Pripadnici KFOR-a u Sjevernoj Mitrovici, Kosovo (fotoarhiva)

Zamjenik zapovjednika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) Federico Bernacca sastao se s izaslanstvom Srpske liste s kojim je razgovarao o aktualnim sigurnosnim dešavanjima na Kosovu.

Kako se navodi u priopćenju, sastanak je održan u sjedištu KFOR-a u Prištini, a delegaciju Srpske liste predvodio je predsjednik ove stranke, Zlatan Elek.

"Oni [Srpska lista] su prenijeli svoja stajališta o najnovijim sigurnosnim dešavanjima, uključujući i sjever Kosova. General Bernacca saslušao je zabrinutost koju je izrazilo izaslanstvo. Naglasio je kako KFOR ima vidljivu i fleksibilnu prisutnost na cijelom Kosovu te je dobro pripremljen za svaki važan sigurnosni razvoj", navodi se u priopćenju KFOR-a.

Zamjenik zapovjednika KFOR-a je, navodi se u priopćenju, rekao da je ova misija posvećena doprinosu sigurnosti i stabilnosti za sve ljude koji žive na Kosovu, prema mandatu koji proizlazi iz Ujedinjenih naroda.

"U tom smjeru, KFOR nastavlja podržavati dijalog između Prištine i Beograda koji omogućuje EU", navodi se u priopćenju.

Ovaj sastanak izaslanstva Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja uživa potporu Beograda, dolazi dan nakon što su vlasti na Kosovu zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova.

Vlada Kosova je navela da su paralelne srpske institucije djelovale pod vodstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo".

Predsjednik Srpske liste Zlatan Elek rekao je na pres-konferenciji da se ovim postupcima "jasno vidi da (premijer Kosova Albin) Kurti ne voli Srbe na Kosovu".

"Ovo je još jedan pokušaj etničkog čišćenja Srba sa Kosova, prije svega sa sjevera. Kurti je ovim postupkom pokazao da ne voli institucije Republike Srbije, ne voli zajednicu opština sa srpskom većinom, niti Srbe na Kosovu, posebno na sjeveru", ocijenio je Elek.

Akciju zatvaranja zatvorile pet paralelnih srpskih institucija koju je provela policija Kosova kritizirali su Sjedinjene Države, Europska unija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, ocijenivši je jednostranom i nekoordiniranom.

Američa ambasada u Prištini priopćila je da stalne nekoordinirane akcije Kosova odražavaju pogoršanje partnerstva između Washingtona i Prištine.

KFOR, koji je treća sigurnosna služba na Kosovu, nakon Polcije Kosova i Misije EU za vladavinu prava (EULEX), ranije u subotu pojačao je svoju prisutnost na glavnom mostu u Mitrovici.

Iz KFOR-a su rekli da je riječ o "rutinskoj operaciji", a potom je smanjena prisutnost pripadnika KFOR-a na mostu.

XS
SM
MD
LG