Dostupni linkovi

Sve odluke o mostu u Mitrovici donijeti u okviru dijaloga, kaže KFOR


 Fotografija mosta preko rijeke Ibar koji dijeli Mitrovicu na sjevernu i južnu, 9. decembar 2022.
Fotografija mosta preko rijeke Ibar koji dijeli Mitrovicu na sjevernu i južnu, 9. decembar 2022.

Sve odluke u vezi sa mostom u Mitrovici, čije je otvaranje danas najavljeno iz stranke kosovskog premijera Aljbina Kurtija, moraju se donijeti u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, kazali su iz mirovne misije NATO-a na Kosovu KFOR.

Iz KFOR-a su Radiju Slobodna Evropa danas rekli da nastavljaju da sprovode svoj mandat UN-a kako bi osigurali bezbjedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno.

To, kako su dodali, uključuje i njihovu stalnu prisutnost na mostu u Mitrovici i patrole u okolnim područjima.

"Bilo koja odluka u vezi s mostom u Mitrovici mora se donijeti u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji NATO nastavlja da podržava, uključujući i kroz napore KFOR-a", rekli su iz NATO mirovne misije.

Članovi Pokreta Samoopredjeljenje su, tokom sjednice Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, zatražili sprovođenje odluke o otvaranju za promet glavnog mosta preko rijeke Ibar koji dijeli Sjevernu i Južnu Mitrovicu.

Kazali su da se o pitanju mosta preko Ibra raspravljalo u dijalogu uz posredovanje Evropske unije 2015. i da je "to pitanje zatvoreno".

Tim povodom oglasili su se i iz EU, navodeći da bi se pitanje mosta na rijeci Ibar trebalo riješiti u okviru dijaloga u Briselu.

Most preko rijeke Ibar od 1999. godine dijeli Mitrovicu na južni dio, nastanjen većinom Albancima, i sjeverni dio, nastanjen većinom Srbima.

Prva barikada na tom mostu je postavljena 2011. od lokalnih Srba u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na sjeveru. Potom je lokalno rukovodstvo počelo da gradi "zid" sa sjeverne stane mosta, da bi na kraju bio srušen.

Kosovo i Srbija su još 2014. doneli Zaključke o uklanjanju barikada i revitalizaciji mosta u Mitrovici, a godinu kasnije je postignut dogovor o otvaranju mosta.

Ipak, 2016. Priština i Beograd su se dogovorili o novom planu implementacije, sa ciljem da se razreše različita tumačenja prethodnih zaključaka.

Finalizacija revitalizacije mosta na Ibru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Odluka o otvaranju mosta donesena je u Skupštini Sjeverne Mitrovice u aprilu 2023. ali ta odluka još nije provedena.

XS
SM
MD
LG