Dostupni linkovi

Katar saopštio da Izrael i Hamas 'nisu blizu dogovora' o primirju u Gazi


Dečak prolazi pored Palestinke koja sedi u kampu za raseljena lica u pozadini minareta džamije, prvog dana muslimanskog svetog meseca posta Ramazana, u Rafi u južnom pojasu Gaze 11. marta 2024.
Dečak prolazi pored Palestinke koja sedi u kampu za raseljena lica u pozadini minareta džamije, prvog dana muslimanskog svetog meseca posta Ramazana, u Rafi u južnom pojasu Gaze 11. marta 2024.

Izrael i Hamas nisu blizu dogovora o zaustavljanju borbi u Gazi i oslobađanju talaca, rekao je 12. marta posrednik Katara upozoravajući da je situacija i dalje "veoma komplikovana".

Hamas je organizacija koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili kao terorističku.

Uprkos višenedeljnim pregovorima u kojima su učestvovali američki, katarski i egipatski posrednici, još uvek nema primirja i razmene talaca kojoj su težili.

"Nismo blizu sporazuma, što znači da ne vidimo da se obe strane približavaju jeziku koji može da reši trenutni nesporazum oko sprovođenja sporazuma", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Majed al-Ansari.

Sve strane "nastavljaju da rade na pregovorima kako bi se postigao dogovor, nadamo se tokom Ramazana", rekao je Ansari na konferenciji za novinare.

Ali on je dodao da ne može da "ponudi nikakav vremenski okvir" za sporazum, dok je sukob i dalje "veoma komplikovan na terenu".

Rat je počeo napadom Hamasa 7. oktobra u kom je ubijeno 1.160 ljudi u Izraelu, uglavnom civila.

Ekstremisti Hamasa su takođe uzeli oko 250 talaca, od kojih je desetine oslobođeno tokom jednonedeljnog primirja u novembru. Izrael veruje da je 99 talaca ostalo živo u Gazi, a da je tamo ostalo i telo 31 taoca.

'Nemamo šta jesti': Iftar u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Izraelsko bombardovanje i kopnena ofanziva ubili su 31.112 Palestinaca, uglavnom žena i dece, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

Katar je ranije posredovao u jednonedeljnoj pauzi u borbama krajem novembra koja je dovela do oslobađanja desetina izraelskih i stranih talaca, kao i dostavljanja pomoći Gazi.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ansari je upitan da li je Katar vršio pritisak na Hamas, koji ima političku kancelariju u Dohi, u nastojanju da se postigne primirje.

"Kao posrednik koji je razmenjivao stavove između obe strane, ne mislim da je korisno koristiti takvu terminologiju", rekao je on.

Ali on je rekao da Katar "sigurno koristi sve što je u mogućnosti da podstakne obe strane na sporazum".

Visoki zvaničnik Hamasa Ismail Hanije je u ranije rekao da je Hamas i dalje otvoren za razgovore sa Izraelom, ali je dodao da želi trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, povratak raseljenih stanovnika Gaze u njihove domove i veći pristup humanitarnoj pomoći.

Izrael je odbacio potpuno povlačenje svojih trupa, a premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će nastaviti svoju kampanju uništavanja Hamasa, čak i nakon bilo kakvog sporazuma o primirju.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG