Dostupni linkovi

Beloruska ambasada u Jerevanu napadnuta jajima i paradajzom zbog Lukašenkove izjave


Demonstranti su zasuli jajima Ambasadu Belorusije u Jerevanu, zahtevajući prekid diplomatskih odnosa sa Belorusijom nakon intervjua predsednika te zemlje za rusku državnu televiziju, 21. avgust 2024.
Demonstranti su zasuli jajima Ambasadu Belorusije u Jerevanu, zahtevajući prekid diplomatskih odnosa sa Belorusijom nakon intervjua predsednika te zemlje za rusku državnu televiziju, 21. avgust 2024.

Demonstranti u Jerevanu gađali su u sredu ambasadu Belorusije jajima i paradajzom, zahtevajući prekid diplomatskih odnosa sa Minskom, zbog izjava autoritarnog beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da Jermenija skreće ka Zapadu, preneo je jermenski servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Protesti 21. avgusta usledili su dan nakon što je Lukašenko, u intervjuu za rusku državnu televiziju, oštro kritikovao trenutnu diplomatsku naklonost Jermenije prema zapadnim zemljama u jeku napetosti na relaciji Jerevan – Moskva.

"Kome su potrebni Jermeni? Nikome nisu potrebni. Neka razvijaju svoju ekonomiju i baziraju svoje napore na onome što imaju. Kakva Francuska? Kakav (francuski predsednik Emanuel) Makron? Sutra, kada Makrona ne bude, svi će zaboraviti na Jermene", rekao je Lukašenko u intervjuu.

Miting ispred Ambasade Belorusije 21. avgusta organizovala je prozapadna partija Za republiku. Među demonstrantima je bio i lider stranke Arman Babajanian.

Peticiju stranke kojom se traži proterivanje beloruskog ambasadora i poziva na prekid veza sa Minskom potpisale su i dve druge političke stranke - Republika i Evropska partija. Peticiju su potpisale i tri prozapadne nevladine organizacije.

U maju ove godine, jermenski premijer Nikol Pašinijan izjavio je da su dve zemlje članice Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) pomogle Azerbejdžanu da se pripremi za rat u Nagorno-Karabahu 2020. Veruje se da je Pašinijan mislio na Rusiju i Belorusiju.

Rusko-jermenski odnosi su se značajno pogoršali otkako je Azerbejdžan u septembru prošle godine uspeo da povrati kontrolu nad Nagorno-Karabahom, koji je tri decenije bio pod kontrolom Jermenije.

Jerevan je tražio bliže veze sa Zapadom, optužujući Moskvu da ne poštuje svoje bezbednosne obaveze prema Jermeniji.

Pašinijan je više puta pretio da će povući članstvo Jermenije iz ODKB-a, što je navelo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Pašinijanovu administraciju optuži da je "dovela do kolapsa rusko-jermenskih odnosa" po nalogu Zapada.

XS
SM
MD
LG