Dostupni linkovi

Japan, Južna Koreja i SAD potpisali odbrambeni memorandum zbog pretnji Severne Koreje


Građani Seula posmatraju tv izveštaj o raketnoj probi Severne Koreje, jun 2024.
Građani Seula posmatraju tv izveštaj o raketnoj probi Severne Koreje, jun 2024.

Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD) potpisali su memorandum o odbrambenim odnosima usled nuklearnih pretnji Severne Koreje.

“Ovim je naša saradnja postala čvršća i neće popustiti čak ni pred promenjenim međunarodnim okolnostima”, rekao je japanski ministar odbrane Minoru Kihara.

Posle sastanka sa američkim i južnokorejskim kolegama Lojdom Ostinom i Šin Von Sikom u Tokiju 28. jula, Kihara je saopštio da su sporazumi u okviru memoranduma stupili na snagu i da je njima predviđena razmena informacija o severnokorejskim raketama i drugim bezbednosnim izazovima u regionu.

U službenom saopštenu Tokija navodi se da su trojica ministara izrazili ozbiljnu zabrinutost „zbog rastuće vojne i ekonomske saradnje Pjongjanga i Moskve, istovremeno se obavezavši da će odvratiti nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje“.

Prethodno su šefovi odbrana tri zemlje na sastanku u Tokiju razgovarali o daljem jačanju svoje u unapređenju komande i kontrole američkih snaga i jačanju proizvodnje raketa po američkoj licenci u Japanu.

Naredni trilateralni sastanak ministara biće održan u Južnoj Koreji 2025.

XS
SM
MD
LG