Dostupni linkovi

Japan i Filipini produbljuju odbrambene veze kao odgovor na prijetnju Kine


Japanski ministar odbrane Minoru Kihara, japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa, filipinski ministar vanjskih poslova Enrique Manalo i filipinski ministar odbrane Gilberto Teodoro na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon njihovog sastanka u Manili 8. jula, 2024.
Japanski ministar odbrane Minoru Kihara, japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa, filipinski ministar vanjskih poslova Enrique Manalo i filipinski ministar odbrane Gilberto Teodoro na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon njihovog sastanka u Manili 8. jula, 2024.

Usred sve veće zabrinutosti zbog kineskih aktivnosti oko Tajvana i u Južnom kineskom moru, Japan i Filipini potpisali su značajan odbrambeni sporazum za produbljivanje vojne saradnje.

Sporazum o recipročnom pristupu (RAA) potpisan je 8. jula u Manili između japanske ministrice vanjskih poslova Yoko Kamikawe i filipinskog ministra obrane Gilberta Teodora i dio je napora američkih saveznika u regionu da izgrade mrežu međusobne sigurnosne saradnje i bez SAD, pišu svjetski mediji.

Raspoređivanje snaga

Filipini su pohvalili jačanje odbrambenih veza s Japanom nakon što su potpisali vojni pakt koji dopušta međusobno raspoređivanje snaga na tlu druge zemlje, prenosi Reuters dodajući da će pakt stupiti na snagu nakon što ga ratificiraju parlamenti obiju zemalja.

"RAA podiže naše odbrambeno partnerstvo do neviđene visine", rekao je filipinski ministar vanjskih poslova Enrique Manalo na zajedničkom brifingu nakon sastanka ministara vanjskih poslova i odbrane dviju zemalja u Manili.

Sporazum o recipročnom pristupu olakšat će ulazak vojne opreme i trupa za borbenu obuku i odgovor na katastrofe, ističe agencija i dodaje da su Filipini treća zemlja i prva azijska nacija koja je sklopila sporazum o recipročnom pristupu s Japanom, nakon Australije i Velike Britanije.

Dogovor se, ukazao je Reuters, poklapa s naletom pomorskih sukoba između Manile i Pekinga oko misija snabdijevanja trupa stacioniranih na nasukanom brodu na spornom Drugom Tomasovom grebenu, što je prošlog mjeseca dovelo do povreda osoblja filipinske mornarice.

Kina ima pretenzije na veliki dio Južnog kineskog mora, kanala za najveći dio trgovine sjeveroistočne Azije s ostatkom svijeta na koji polažu pravo i Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

Japan, koji je prošle godine najavio svoje najveće vojno osnaživanje od Drugog svjetskog rata kao korak dalje od poslijeratnog pacifizma, nema nikakva prava na plovni put ali, dodaje Reuters, ima poseban pomorski spor s Kinom u Istočnom kineskom moru.

I Filipini i Japan – dugogodišnji saveznici Sjedinjenih Država – zauzeli su snažan stav protiv onoga što vide kao sve asertivniju Kinu u Južnom kineskom moru, izražavajući zabrinutost zbog napetosti preko Tajvanskog moreuza.

Upozorenja filipinskih zvaničnika

Odbrambeni pakt Japana i Filipina potpisan je uslijed upozorenja visokih filipinskih zvaničnika da bi eskalacija tenzija s Pekingom oko Drugog Tomasovog grebena, koje se nalazi unutar filipinske isključive ekonomske zone, mogla izazvati rat, ističe Financial Times.

Sporazum je dio napora američkih saveznika u regionu da izgrade mrežu međusobne sigurnosne saradnje u čijem središtu nema SAD, ističe list i dodaje da su odnosi Manile i Tokija značajno ojačali pod predsjednikom Ferdinandom Markosom mlađim i premijerom Fumiom Kishidom.

Filipini su aktivno provodili takve dogovore jer je Markosova administracija preusmjerila svoju sigurnosnu politiku na odbranu suvereniteta zemlje, što je pomak sa prethodnog prioriteta na rješavanje domaće pobune.

S druge strane, dodaje Financial Times, potezi Kine da potvrdi svoje pretenzije na teritorije Južnog kineskog mora dali su veću hitnost nastojanju Manile da institucionalizira odbrambene veze, posebno većom saradnjom s prijateljskim mornaricama i snagama obalne straže.

Otkako su se odnosi Manile s Pekingom pogoršali krajem 2022., Manila je potpisala sigurnosne sporazume s Evropskom unijom, Indijom i Velikom Britanijom, napisao je list ukazujući da su Filipini također potpisali sporazum o odbrambenoj saradnji s Australijom te da pregovaraju o sličnim paktovima s Kanadom, Francuskom i Novim Zelandom.

Jasan signal Kini

Obrambeni pakt nastoji se suprotstaviti agresiji Kine u regiji i stvoriti odvraćanje koje nadilazi oslanjanje na SAD, rekli su stručnjaci za CNBC.

Zvaničnici Filipina i Japana su, pored vojne, obećali dublju saradnju u ekonomiji, međuljudskim razmjenama, regionalnim i međunarodnim sukobima i tehnologiji.

Partnerstvo uključuje razmjenu odbrambene opreme i tehnologije kao što su radari za zračni i obalni nadzor i nadogradit će se na inicijativu Japanske službene sigurnosne pomoći, koja je pružila odbrambenu pomoć "zemljama istomišljenika" poput Filipina.

Iako Japan i Filipini povećavaju saradnju sa SAD, stručnjaci smatraju da RAA pokazuje da obje zemlje žele igrati proaktivniju ulogu u regionalnoj odbrani i sigurnosti, a ne samo da ovise o SAD.

"Oni shvataju da se ne mogu oslanjati isključivo na regionalnu sigurnosnu arhitekturu koju predvode SAD kako bi osigurali ravnotežu moći nasuprot Kine dok SAD postaju sve više ometene unutar zemlje i sukobima u drugim regijama", rekao je Muhammad Faizal, naučni saradnik Škole za međunarodne studije S. Rajaratnam u Singapuru.

'Rat brodovima' u Južnom kineskom moru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Prema mišljenju stručnjaka, japansko-filipinsko partnerstvo je vid odgovora na dešavanja s Tajvanom, samoupravnim ostrvom i američkim partnerom kojeg Peking smatra svojom teritorijom.

"Obje zemlje su neposredni susjedi Tajvana i duboko su zabrinute zbog potencijalne kineske akcije i invazije na Tajvan, pa se žele koordinirati i na tom planu", rekao je Richard Heydarian, politički savjetnik i viši predavač međunarodnih pitanja na filipinskom državnom Univerizetu.

"Još uvijek smo daleko od potpunog vojnog saveza između dviju zemalja, ali signal Kini je vrlo jasan. Ne samo da SAD razvija snažne veze s regionalnim saveznicima, već i sami saveznici žele udvostručiti svoje sigurnosne odnose", dodao je.

U odgovoru na RAA, kineski glasnogovornik rekao je u ponedjeljak (8. jula) da razmjena i saradnja između Filipina i Japana ne bi trebale ugroziti regionalni mir niti ciljati na bilo koje treće strane.

"Azijsko-pacifičkoj regiji ne treba nikakav vojni blok, (ili grupacije) koje potiču blokovsku konfrontaciju ili novi Hladni rat", rekao je, dodajući da će potezi koji štete regionalnoj solidarnosti naići na "protivljenje".

Prevladavanje ratne prošlosti

Japan, koji je izvršio invaziju na Filipine i okupirao ih tokom Drugog svjetskog rata, najveći je pružalac pomoći za razvoj u inostranstvu toj zemlji jugoistočne Azije, a također je i snabdijeva sigurnosnom opremom.

Newsweek piše da su Manila i Tokio prevladali zajedničku ratnu prošlost i produbili sigurnosnu saradnju usred teritorijalnih sporova s Kinom.

Japan će, u skladu s novim sporazumom, moći sudjelovati kao punopravni član u godišnjim vježbama Balikatan između Sjedinjenih Država i Filipina, ukazao je časopis podsjetivši da su u prošlosti japanske odbrambene snage bile posmatrači na tim vježbana.

Japan je ublažio svoju politiku trgovine oružjem 2014., napisao je Newsweek dodajući da je posljednjih godinaFilipinima prebacio raznovrsnu vojnu opremu kako bi poboljšao kapacitete zemlje da nadzire svoje pomorsko područje.

Filipinska obalna straža stavila je u službu desetak patrolnih brodova koje je osigurao Japan od 2016., dok je prije dva mjeseca Japan Filipinima odobrio kredit s niskim kamatama za nabavku pet dodatnih japanskih patrolnih brodova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG